Švajcarska: Građani EU koji dolaze da traže posao ostaju bez socijalne pomoći

U posljednje vrijeme najveći broj imigranata stiže iz Portugalije, Njemačke, Italije i Francuske.
85 pregleda 0 komentar(a)
Švajcarska, Foto: Shutterstock
Švajcarska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.01.2014. 15:43h

Građani Evropske unije zajedno sa građanima Islanda, Lihtenštajna i Norveške "koji budu došli u Švajcarsku da traže posao neće imati pravo na socijalnu pomoć", saopštio je Savezni biro za migraciju, a prenose u petak švajcarski mediji.

Oni koji imaju boravišnu dozvolu Švajcarske, ali su bez posla12 mjeseci ili više takođe će izgubiti dozvolu nakon što pet godina provedu u zemlji, dodaje se u saopštenju.

Stranci su činili skoro četvrtinu ukupnog broja stanovnika Švajcarske, kojih ima osam miliona, prošle godine - 3,3 posto više nego 2012., pokazuju službeni podaci.

U posljednje vrijeme najveći broj imigranata stiže iz Portugalije, Njemačke, Italije i Francuske.

Švajcarske vlasti navode da su promjene usvojene u srijedu neophodne "zbog nedostatka jasnoće...po pitanju prava na socijalnu pomoć i boravište".

Ove promjene dolaze uoči referenduma o kontroverznom planu desničarskih populista da se ponovo uvedu imigracijske kvote za građane EU koje su odbačene 2007.

Švajcarska narodna stranka, najjača politička snaga u zemlji, podržava taj predloga o kojem će se sprovesti glasanje 9. februara.

Ova stranka tvrdi da masovna imigracija smanjuje plate lokalnim radnicima, povećava cijenu stanarine i obradive zemlje a takođe previše opterećuje budžete za zdravstvo i obrazovanje.

Godine 2012. više od 250.000 ljudi bilo je korisnij socijalne pomoći u ovoj alpskoj zemlji, što je 6 posto više nego 2011, navodi se u službenim statističkim podacima objavljenim sredinom decembra.

Podaci pokazuju da je socijalnu pomoć prošle godine primalo 2,2 posto građana Švajcarske i 3,1 posto građana EU koji žive u toj zemlji.

Bonus video: