Češka ne žuri sa uvođenjem eura

Iako je danas veći dio češke javnost protiv uvođenja eura, proevropski političari bi pred izbore 2017. godine mogli da se pozabave tom temom
0 komentar(a)
Euro, Foto: Shutterstock
Euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.01.2014. 15:50h

Češka bi mogla da uvede zajedničku evropsku valutu euro za šest ili sedam godina, rekao je češki premijer u ostavci Jirži Rusnok.

On je za Wall Street Journal tu prognozu dao ne samo kao odlazeći premijer, nego i kao budući član Savjeta Češke narodne banke (ČNB), u koji predsjednik Miloš Zeman namjerava da ga imenuje od marta, piše Tanjug.

Iako je danas veći dio češke javnost protiv uvođenja eura, proevropski političari bi pred izbore 2017. godine mogli da se pozabave tom temom i da kasnije dobiju podršku birača za ulazak u eurozonu, navodi Rusnok.

"Važno je da počne mijenjanje preovlađujućeg javnog mnjenja da ćemo od ulaska u eurozonu u svakom slučaju imati štete i da se, pored toga, kockamo s našim nacionalnim suverenitetom", ukazao je premijer i dodao da projekat eurozone i dalje smatra veoma jakim.

ČNB je krajem prošle godine deviznim intervencijama oslabila kurs krune sa oko 25 kruna za euro, na 27,5 kruna za euro, koliko je sada, u cilju labavljenja monetarne politike. To je, prema riječima Rusnoka, pomoglo da se sruši mit o "nedodorljivosti krune".

Dodao je da bi prelasku na euro trebalo da teže prije svega izvoznici, jer bi tada trgovali u istoj valuti kao njihovi najbliži partneri.

Bonus video: