Švajcarska: Etihad regional počinje sa radom, gradiće snažna partnerstva

Etihad Regional će obavljati letove putem švajcarske aviokompanije Darvin erlajn sa sjedištem u Luganu, a glavnim čvorišnim aerodromom u Ženevi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2014. 16:15h

Novi avioprevoznik Etihad Regional, sa sjedištem u Švajcarskoj, svečano je danas predstavljena u Cirihu najavljujući novu eru unapređenih regionalnih i internacionalnih veza za putnike u Evropi, saopštila je ta kompanija.

Nova aviokompanija je osnovana u partnerstvu sa nacionalnim avioprevoznikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad ervejz.

Etihad Regional će obavljati letove putem švajcarske aviokompanije Darvin erlajn sa sjedištem u Luganu, a glavnim čvorišnim aerodromom u Ženevi.

Prvi avion koji će nositi oznake Etihad Regional je model "Saab 2000" sa 50 sjedišta, a novi enterijer kabina i uniforme osoblja prikazani su prvi put međunarodnim medijima na aerodromu u Cirihu, zajedno sa avionom erbas "A330-300" kompanije Etihad ervejz.

Do kraja juna 2014. nove oznake krasiće svih 10 avion u ovoj floti.

Predsjednik i generalni direktor kompanije Etihad ervejz Džejms Hogan je objasnio da je strategija osnivanja Etihad Regionala zasnovana na izgradnji snažnog partnerstva sa aviokompanijama širom svijeta.

"Etihad Regional će omogućiti jedinstvenu priliku da se ojačaju vitalno važne regionalne mreže i međusobno povežu u globalnu mrežu Etihad ervejza koja se brzo širi", istakao je on.

"Mi ćemo odabirati partnere, kao što smo učinili i sa Darvin erlajnom, koji sa nama dijele posvećenost pružanju izvrsne usluge putnicima uz veću mogućnost izbora i više pogodnosti", dodao je Hogan.

Kada stigne regulatorno odobrenje, Etihad ervejz će steći 33,3 procenta udjela u Darvin erlajnu i taj aviprevoznik će postati sedmi član međunarodnog saveza kompanija Etihada u kojima ima vlasnički udio i četvrti partner u Evropi.

Osoblje Etihada (foto: forbes.com)

Generalni direktor Darvin erlajna Mauricio Merlo je rekao da Etihad Regional predstavlja dobru vijest za putnike i regionalne privrede u Evropi.

"Imamo jasnu strategiju i čvrstu opredijeljenost da gradimo snažne regionalne veze aviokompanija kojima ćemo povezivati evropske gradove, mjesta i pokrajinske centre koji će svi biti uvezani i u širu globalnu mrežu Etihad ervejza", rekao je Merlo.

Etihad Regional je jedinstven u tom smislu što Etihad ervejz i njegovi partneri iz saveza aviokompanija u kojima imao vlasnički udeo u kapitalu, a posebno Er Berlin i Er Srbija, mogu da dovode putnike u ovu regionalnu mrežu.

Mreža Etihad Regionala će se povezivati sa Erberlinom u Berlinu, Dizeldorfu i Cirihu, i odatle postoje veze za brojne destinacije u Evropi i Sjevernoj Americi.

"Očekujemo da se Etihad Regional širi, a mi ćemo biti u mogućnosti da obezbijedimo veće direktno zapošljavanje na lokalnom nivou, uz dodatne mogućnosti indirektnog zapošljavanja na povezanim regionalnim tržištima", dodao je on.

Etihad Regional trenutno nudi letove za 15 destinacija u Evropi tokom cijele godine, sa flotom od 10 turboelisnih aviona "saab 2000" i do sredine 2014. biće 34 destinacije. Mreža Etihad Regional će uključiti i sedam evropskih kapija koje servisira Etihad ervejz: Ženeva, Amsterdam, Paris, Dizeldorf, Beograd, Cirih (od juna 2014) i Rim (od jula 2014).

Mreža Etihad Regionala će se povezivati sa Erberlinom u Berlinu, Dizeldorfu i Cirihu, i odatle postoje veze za brojne destinacije u Evropi i Sjevernoj Americi.

Ovo partnerstvo obezbjeđuje i uslove za fazni pristup uvođenju sporazuma o zajedničkom korišćenju kodova, pošto se za to dobije regulatorno odobrenje.

U prvoj fazi Etihad ervejz će stavljati svoj kod EY na 16 linija ne kojima leti Darvin erlajn.

Etihad ervejz manjinsko ima 29 odsto vlasništva u Er Berlinu, 40 odsto u Er Sejšelima, 19,9 odsto u Virdžin Australiji, tri odsto u Er Lingusu i 24 odsto indijske kompanije Džet ervejze, a u Er Srbiji imaće 49 odsto udjela.

Etihad ervejz sa ovih sedam aviokompanija opslužuje 400 jedinstvenih destinacija flotom od preko 500 avion.

Tokom 2013. zajedno su ukupno prevezli više od 80,5 miliona putnika, što se poredi sa velikim partnerstvima u avio prevozničkoj industriji u Evropi, navedeno je u saopštenju.

Galerija

Bonus video: