Katalonski poslanici odlučili: Madridu zahtjev za referendum

Jaka separatistička poruka u Kataloniji može takođe da podstakne pokrete za nezavisnost u drugim zemljama Evropske Unije.
2 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2014. 13:34h

Poslanici u parlamentu španske pokrajine Katalonije danas su glasali da se zatraži održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije.

Katalonska skupština u Barseloni prihvatila je, sa 87 glasova za, 43 protiv i tri uzdržana, predlog da se nacionalnom parlamentu pošalje zahtjev za održavanje referenduma.

Današnje glasanje predstavlja značajan korak u višegodišnjim protestima Katalonaca, naroda veoma ponosnog na svoju posebnu kulturu i jezik, a koji traže pravo da odluče da li će se otcijepiti od Španije, prenijela je agencija AP.

Odluka katalonskog parlamenta je, ipak, uglavnom simbolična.

Ta pokrajina može da zatraži od zvaničnog Madrida dozvolu za održavanje referenduma, ali Madrid ima pravo da im kaže "ne" i to će se najvjerovatnije i dogoditi.

Imaginarni izbori u Barseloni (foto: Beta/AP)

Španski premijer Marijano Rahoj je više puta rekao da neće dozvoliti održavanje katalonskog referenduma o secesiji jer španski Ustav iz 1978. predviđa samo jedinstvenu državu i nalazi da se referendumi koji se odnose na Španiju moraju održavati na nacionalnom nivou, a ne na regionalnim nivoima.

Premijer Rahoj ima apsolutnu većinu u nacionalnom parlamentu čime je osigurano da će njegov stav pobijediti, a glavna opoziciona Socijalisticcka partija je takođe protiv održavanja referenduma.

Očekuje se da će ovaj predlog biti s lakoćom usvojen u katalonskoj skupštini, i mada će najvjerovatnije biti odbačen na nacionalnom nivou, mogao bi da podstakne napore za nezavisnost.

Jaka separatistička poruka u Kataloniji može takođe da podstakne pokrete za nezavisnost u drugim zemljama Evropske Unije.

"Katalonija nije Španija", jasna je poruka navijača Barselone na svakom "El Klasiku" (foto: elcentrocampista.com)

Evropska Unija će pratiti majske izbore u Belgiji i to da li će se Flamanci zalagati za veću autonomiju, a Škotska se sprema da na jesen ove godine održi referendum o otcjepljenju od Velike Britanije.

Iako Katalonci znaju da su šanse da im Madrid dozvoli da održe referendum takorechi nepostojeće, oni su prošlog vikenda izašli na ulice Barselone gdje su protestovali i održali imaginarne "izbore" sa glasačkim kutijama postavljenim na stolovima na rasklapanje na ulicama.

Ankete pokazuju da Katalonci velikom većinom podržavaju to da im se dozvoli pravo da održe referendum o nezavisnosti, a otprilike su jednako podijeljeni o tome da li bi glasali za nezavisnost.

Ta podrška za nezavisnost se znatno smanjuje kada se postavi i pitanje da li su za nezavisnu Kataloniju van Evropske unije.

Evropska unija i NATO su upozorili da bi Katalonija bila isključena ako bi se odvojila i da bi morala da odvojeno traži članstvo.

Galerija

Bonus video: