Kriza u Špindelegerovoj partiji, bune se pokrajinski lideri

Špindeleger tvrdi da se radilo o "rutinskom sastanku", koji je trajao puna tri sata i da se nije postavilo pitanje povjerenja
0 komentar(a)
Mihael Špindeleger, Verner Fajman, Foto: Reuters
Mihael Špindeleger, Verner Fajman, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2014. 11:36h

Nakon formiranja vlade sa SPO, u Narodnoj partiji Austrije uslijedila je kriza, a pokrajinski lideri partije češće se bune protiv svog lidera Mihaela Špindelegera.

Špindeleger, koji je u novoj vladi preuzeo ministarstvo finansija, kasno sinoć je sazvao sjednicu šefova stranke iz svih pokrajina, na kojoj je trebalo riješiti unutar-partijske probleme.

Nasuprot špekulacijama da će ponuditi ostavku, Špindeleger tvrdi da se radilo o "rutinskom sastanku", koji je trajao puna tri sata i da se nije postavilo pitanje povjerenja.

U analizama se ocjenjuje da je Špindeleger, pred sastanak koalicionih partnera, na kojem treba da se dogovore brojne mjere vlade, zapravo pokušao da spasi ugled stranke.

Da nije pozvao pokrajinske šefove OVP, sastanak koalicionih partnera je mogao postati medijska katastrofa.

Naime, od formiranja vlade, krajem prošlog mjeseca, čelnici OVP sa zapadam u pokrajinama Forarlberg, Tirol, Salcburg, ali i Štajerske učestalo kritikuju namjere i odluke Špindelegera.

Kako ističu unutar OVP lideri stranke u pojedinim pokrajinama bili su veoma razočarani što Špindeleger, prilikom sastavljanja ministarske liste u novoj vladi nije uzeo u obzir kadrove sa zapada Austrije pa su počeli da napadaju mnoge inicijative i predloge šefa stranke na saveznom nivou.

Zbog tih stalnih kritika i javnog neslaganja u vezi obrazovanja i fiskalne politike činilo se da Špindeleger gubi kontrolu nad svojom partijom.

Bonus video: