Bilt i Lajčak kandidati da naslijede Ešton

Lajčak se pominje i kao daleko izvjesniji kandidat za novog komesara za proširenje
0 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Foto: Boris Pejović
Miroslav Lajčak, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.01.2014. 10:38h

U briselskim kuloarima, za nasljednika Ketrin Ešton na funkciji visokog komesara Evropske unije (EU) za spoljne poslove i bezbjednost pominju se šef švedske dioplomatije Karl Bilt i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, kao provjereni evropski pregovarači.

Novosti pišu da aktuelni predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc nije kandidat za nasljednika Ketrin Ešton na funkciji visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednost.

To je beogradskom listu potvrdio portparol Šulca, Armin Mahmer, demantujući spekulacije koje su se pojavile u pojedinim srpskim medijima. Ni u kabinetu Eštonove ne najavljuju ovakvu mogućnost.

"Još je isuviše rano za nagađanja. Izbori su u maju, ali mandat sadašnjeg sastava Evropske komisije, uključujući i Ketrin Ešton, traje sve do kraja ove godine. Još ne razgovaramo o kandidatima", rekao je dobro obaviješteni izvor lista iz vrha evropske administracije.

Lajčak se pominje i kao daleko izvjesniji kandidat za novog komesara za proširenje, za šta, kako se navodi, ima sve kvalitete.

Bonus video: