Divlji oprašivači

Poljoprivredna kultura Evrope u problemu - fali pčela

U polovini od 41 istražene zemlje, dovoljno pčela za dobro oprašivanje poljoprivrednih kultura nemaju Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija
6 komentar(a)
Pčela, Foto: Shutterstock
Pčela, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.01.2014. 11:36h

Evropi nedostaje 13,4 miliona gajenih rojeva sa sedam milijardi pčela za oprašivanje poljoprivrednih kultura, ocijenili su naučnici sa univerziteta Reding u Velikoj Britaniji.

Po zaključcima studije objavljene u američkom časopisu "Plos one" (PLOS One - Public Library of Science), zbog sve šireg gajenja uljarica za biogorivo, potreba za oprašivanjem je od 2005. do 2010. godine rasla pet puta brže od umnožavanja gajenih rojeva pčela.

Zbog sada Evropa ima samo dvije trećine rojeva pčela koje su potrebne, odnosno nedostaje joj 13,4 miliona rojeva ili, ukupno, sedam milijardi pčela.

U polovini od 41 istražene zemlje, dovoljno pčela za dobro oprašivanje poljoprivrednih kultura nemaju Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija.

Stanje u Velikoj Britaniji je posebno zabrinjavajuće jer je tamo preostalo manje od jedne četvrtine broja neophodnih pčela. Stanje je nešto bolje u Francuskoj i Njemačkoj gde ima 25 do 50 odsto neophodnih rojeva pčela.

Zato je poljoprivreda sve zavisnija od drugog, sporadičnog oprašivanja u kojem učestvuju divlje pčele i bumbari, a to su još osjetljiviji insekti.

Studija pokazuje da evropska politika masovnog gajenja uljarica za biogorivo, kao "monokulturalna" - uskraćuje raznovrsnost ishrane insekata.

To je dovelo do nepredvidivih posljedica - do zavisnosti od neizvesnog, slučajnog oprašivanja, uz sve manje učesće "domaćih", gajenih pčela, rekao je Tom Briz, jedan od autora studije.

To znači i, rekao je drugi autor, Sajmon Pots, da je sve nužnija bolja zaštita "divljih oprašivača" - divljih pčela i bumbara jer, ako i njihov broj počne da opada, neizbježna je propast poljoprivredne proizvodnje.