Turska ograničava najviši sud

"Predlozi za ograničenje ovlašćenja HSYK-a predstavljaju veliki korak unazad za nezavisnost sudstva u Turskoj"
50 pregleda 2 komentar(a)
Turska, Foto: Rojters
Turska, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.01.2014. 18:01h

Zvanična Ankara je predala na razmatranje predlog zakona koji bi ograničio ovlašćenja najvišeg nezavisnog sudskog tijela u toj zemlji.

Ovo je izazvalo zabrinutost Savjeta Evrope

Vladajuća Partija prava i razvoja (AKP), koju predvodi premijer Redžep Tajip Erdogan, predala je parlamentu na razmatranje predlog zakona koji sadrži amandmane na Ustav radi reorganizacije Vrhovnog odbora sudija i tužilaca (HSYK), prenijela je agencija AFP.

Turski ministar pravde Bečkir Bozdag je najavio da će vlada spriječiti bilo kakvu istragu koju HSYK eventualno pokrene u vezi s navodnim političkim pritiskom na policiju i tužioce, uključene u istragu velikog korupcijskog skandala u toj zemlji, u kojoj su se na meti istrage našli ključni Erdoganovi saradnici.

Najnovija mjera usmerena protiv nezavisnog sudstva u Turskoj je izazvala zabrinutost komesara za ljudska prava Savjeta Evrope Nilsa Muižnieksa, koji je izjavio: "Predlozi za ograničenje ovlašćenja HSYK-a predstavljaju veliki korak unazad za nezavisnost sudstva u Turskoj."

Predlog zakona koji je predložio AKP će u petak razmatrati komisija turskog parlamenta, najavili su lokalni mediji.

HSYK je u utorak saopštio da planira istragu o navodima da je novi šef istanbulske policije Selami Altinok sprječavao državne tužioce da nalažu nova hapšenja u istrazi o korupcionaškoj aferi, ali je ministar Bozdag istakao da vlada neće dopustiti tu istragu.

Od 17. decembra, na stotine policajaca dobilo je otkaz ili je premješteno na druga radna mjesta u Turskoj, u kojoj je veliki broj biznismena bliskih turskoj vladi pritvoren, uključujući i sinove trojice ministara u kabinetu, koji su odmah podnijeli ostavke.

Bonus video: