Grčka preuzela kormilo EU, o proširenju ni riječi

U petom po redu predsjedavanju EU, od prijema 1981. Grčka namjerava da organizuje 14 ministarskih sastanaka i još 120 različitih skupova do 1. jula
4 komentar(a)
Žose Manuel Barozo, Foto: Reuters
Žose Manuel Barozo, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.01.2014. 17:59h

Grčka je večeras formalno pruzela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, a govornici na svečanom skupu u Atini ni jednom riječju nisu pomenuli proces proširenja.

"Prioriteti Grčke tokom predsjedavanja biće ekonomski oporavak, jačanje kohezije i bezbjednosti i produbljivanje ekonomske i monetarne unije", poručio je grčki premijer Antonis Samaras na ceremoniji u Atini, na kojoj su se okupili svi najviši funkcioneri EU.

Antonis je tokom jednosatnog obraćanja novinarima među grčke prioritete svrstao i rad na demokratskoj legitimizaciji EU, jačanju eura i integrisanom upravljanju migracijama, ali ni on ni predsjednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo, koji je takođe održao poduži govor, nisu pominjali proširenje.

Grčka je preuzela predsjedavanje EU manje od dvije nedjelje prije početka pregovora sa Srbijom, zakazanih za 21. januar.

"Svjestan sam da Grčki narod prolazi kroz težak period i želim da im čestitam na hrabrosti i dostojanstvu", poručio je Barozo, dodajući da je bez Grčke nemoguće zamisliti modernu evropsku civilizaciju

On je nabrojao uspjehe EU tokom prošle godine, među koje je svrstao niz mjera za jačanje zajedničkog tržista i kohezije, ali se nije usvrnuo na prijem Hrvatske u punopravno članstvo u julu 2013.

Predsjednik EK je istovremeno izrazio očekivanje da će se i Grčka izvući iz trenutnih teškoća zahvaljujući oštrim mjerama štednje.

"Svjestan sam da Grčki narod prolazi kroz težak period i želim da im čestitam na hrabrosti i dostojanstvu", poručio je Barozo, dodajući da je bez Grčke nemoguće zamisliti modernu evropsku civilizaciju.

Svečani skup protiče u znaku nezapamćenih mjera bezbjednosti u Atini, a sva protestna okupljanja su zabranjena do kraja dana.

U petom po redu predsjedavanju EU, od prijema 1981. Grčka namjerava da organizuje 14 ministarskih sastanaka i još 120 različitih skupova do 1. jula, kad će predsjedavanje preuzeti Italija.

Bonus video: