Vlasnici jahti odlaze iz Grčke u Crnu Goru i Hrvatsku

U komentarima na račun novih poreza, vlasnici plovila navode da će ovakav razvoj situacije znači gubitak prihoda za lokalnu zajednicu, marine ali i cijelu Grčku
5 komentar(a)
Jahta, tivat, Foto: Siniša Luković
Jahta, tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.01.2014. 16:55h

Grčko udruženje marina (GMA) javlja je o brojnim odlascima plovila u stranom vlasništvu, nakon što su od 1. januara uvedeni novi porezi na jahte.

Prema podacima GMA, strani vlasnici brodova, koji su uglavnom državljani Velike Britanije, Njemačke, Italije, Francuske i Austrije, sele svoje brodove u Crnu Goru, Hrvatsku i Tursku.

Međunarodne organizacije i udruženja koja djeluju u pomorskom turističkom sektoru, upozorile su svoje članove na nove namete koja je Grčka uvela, tako da su neke neke od njih najavile i žalbe institucijama Evropske unije zbog novih poreskih opterećenja, javljaju lokalni mediji.

Vlasnike brodova uznemirila je i mogućnost da lokalne carinske i poreske vlasti zadrže njihova plovila, u slučaju da ne mogu da plate dodatne poreze.

U komentarima na račun novih poreza, vlasnici plovila navode da će ovakav razvoj situacije znači gubitak prihoda za lokalnu zajednicu, marine ali i cijelu Grčku.

Kao primjer navodi se Italija, koja je 2012. takođe povećala poreze na jahte, što je rezultiralo odlaskom 30.000 plovila iz italijanskih marina. Na kraju je italijanska Vlada popustila i strane vlasnike oslobodila plaćanja dodatnih nameta.

Bonus video: