Rusi ukinuli pakovanja piva u PET ambalaži većoj od 2,5 litre

Prema podacima Šefsa, udio piva u plastičnoj ambalaži većoj od dva litra na ruskom tržištu čini oko dva odsto, a na tržištu jakih piva četiri do pet odsto
1603 pregleda 0 komentar(a)
Pivo, rusija, Foto: Flickr.com
Pivo, rusija, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 03.01.2014. 12:29h

Ruske pivare od 1. januara više ne proizvode pivo u plastičnim bocama većim od 2,5 litre, a pivo jačine veće od šest procenata alkohola neće se pakovati u PET boce sa više od dvije litre, prenio je Itar tas.

Kako je agenciji ranije rekao predsjednik pivare Baltika i predsjednik saveta Saveza ruskih pivara Isak Šefs, takva odluka je donijeta zbog zabrinutosti javnosti i nekih državnih organa zbog potrošnje piva u posudama veće zapremine.

Prema podacima Šefsa, udio piva u plastičnoj ambalaži većoj od dva litra na ruskom tržištu čini oko dva odsto, a na tržištu jakih piva četiri do pet odsto.

Promet na tržištu piva Rusije se procjenjuje na pet do šest milijardi dolara.

Šefs je takođe rekao da u uslovima nedovoljno razvijenog sektora barova i restorana u Rusiji pivo u plastičnoj ambalaži (svih jačina) čini oko 50 odsto tržišta.

U decembru 2013. godine na sajtu vlade Rusije objavljena je zvanična reakcija na predlog zakona grupe poslanika Državne dume, koje su tražili zabranu maloprodaje alkoholnih proizvoda u plastičnoj ambalaži većoj od pola litre.

"Uzimajući u obzir praksu proizvođača, uključujući i strane, smatra se odgovarajućim planirano sniženje dozvoljene zapremine ambalaže u ovoj fazi na 1,5 litara, sa uvođenjem tog ograničenja od 1. januara 2015. godine", navedeno je u stavu vlade.

Ranije je Savezna agencija za regulisanje tržišta alkohola predlagala potpunu zabranu PET ambalaže, što su podržali Ministarstvo zdravlja i Federalna služba za zaštitu potrošača.

U novembru 2012. zamjenik premijera Arkadij Dvorkovič je izjavio da pristalice zabrane nisu podnijeli dovoljno argumenata, tako da njihov predlog nije bio uključen u konačni nacrt dokumena.

On je istovremeno istakao da je vlada zabrinuta zbog niske cijene piva u PET ambalaži velike zapremine.

Bonus video: