Ćerka palestinskog ambasadora: Moj otac je ubijen

"Do eksplozije je došlo zbog nestručnog rukovanja eksplozivom", rekao je načelnik policije
3 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2014. 08:46h

Ćerka palestinskog ambasadora, koji je poginuo u eksploziji na prvi dan Nove godine kada je otvorio sef u svojoj rezidenciji u Pragu, izjavila je da je njen otac "namjerno ubijen".

"Vjerujemo da je moj otac ubijen i da njegova smrt nije nesrećan slučaj. Kako, to ne znamo i to bismo željeli da saznamo", rekala je Rojtersu Rana al-Džamal, ćerka poginulog Džamala al-Džamala.

Češka policija je saopštila da ne smatra da je u pitanju bio napad ili akt terorizma. Rana Džamal je rekla da je njen otac i ranije koristio taj sef i da je u tu odlagao dokumenta.

Prilikom preseljenja u novu rezidenciju, sef je ispražnjen i preseljen, dodala je Rana Džamal. Ona je navela da joj je majka prenijela da sef prilikom eksplozije nije mnogo oštećen.

Prethodno je češka policija objavila da je u rezidenciji palestinskog ambasadora otkriveno neregistrovano oružje.

"Do eksplozije je došlo zbog nestručnog rukovanja eksplozivom", rekao je načelnik policije u Pragu Martin Vondrašek za državni radio, ne navodeći koje oružje je pronađeno u rezidenciji ambasadora.

Na vebsajtu nedeljnika "Respekt" navodi se da su neimenovani izvori iz policije rekli da je Džamal vjerovatno nevješto rukovao bombom koja je bila sakrivena u sefu u njegovoj kući u Pragu.

List navodi i da je policija u rezidenciji palestinskog ambasadora pronašla automatske puške i drugo nelegalno oružje kojim bi mogla da se naoruža 10-člana borbena jedinica.

Džamal (56), koji se na položaju ambasadora u Pragu nalazio od oktobra, pretrpio je fatalne povrede glave, grudnog koša i stomaka, a njegova žena je zbrinuta u bolnici zbog udisanja dima.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Malki rekao je da je Džamal otvorio stari sef, napravljen tako da se eksplozivna naprava koja je pričvršćena na njegova vrata aktivira ako se otvori na pogrešan način i da se upravo to i dogodilo. Malki je za Palestinski radio rekao da je Džamal otvorio sef ne konsultujući prethodno nikoga i da nije počinjeno nikakvo krivično djelo.

Međutim, portparol palestinske ambasade Nabil al Faher rekao je za AFP da se sef svakodnevno koristio i da, prema informacijama kojima raspolaže, "nije imao ugrađen sistem protiv krađe".

Galerija

Bonus video: