Prvi čovjek Soluna: Imamo kompleks od Atine

"Iskompleksirani smo Atinom, a prema svom gradu se odnosimo seljački. Vrhunac bi za Solun bio kada bi narod mogao da gaji stoku na balkonima"
1 komentar(a)
Grčka, Solun, Foto: Beta/AP
Grčka, Solun, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.01.2014. 15:05h

Gradonačelnik Soluna Janis Butaris ocijenio je u da su njegovi sugrađani "iskompleksirani Atinom, a prema svom gradu se odnose seljački".

Govoreći o 800.000 svojih sugrađana, Butaris je u novogodišnjem intervjuu za solunski nedjeljnik Eksosis rekao: "Ne mogu da kažem da smo Evropljani. Iskompleksirani smo Atinom, a prema svom gradu se odnosimo seljački. Vrhunac bi za Solun bio kada bi narod mogao da gaji stoku na balkonima".

On je rekao da je "tragična osobina Soluna doseljavanje koje je od 1960-ih godina donijelo ne-gradske porodice koje ne samo da se nisu prilagodile gradu, već ni poslije toliko decenija nisu uspele da shvate gradski život", čemu je doprinio "provincijalni mentalitet prethodnih uprava grada koje su se sistematski nadmetale sa Atinom i uz to gunđale".

"Krajnje je vreme i da građani nauče da koriste gradske autobuse, svoje bicikle i svoje noge"

Rivalitet Atine i Soluna se odrazio i na Ustav Grčke tako što je petomilionska Atina navedena kao glavni grad, a odmah potom istaknuto da je Solun "ko-prijestonica".

"Čak i danas, s hiljadama svakodnevnih problema i ćorsokaka, narod mi zamjera što nismo ukrasili grad (za Božić i Novu godinu). Uprava grada nema novca i smatram da bi bilo tragično da se ja, kada ne možemo da održimo narodne kuhinje, bavim lampionima i jelkama. Pitam se kako to da još ima ljudi koji inistiraju na vašaru... A građani bi mogli da pomognu ako bi svako ukrasio svoju radnju ili balkon", rekao je Butaris.

Gradonačelnik Soluna kazao je da "grad nema snage da se suprotstavi neprijateljskom stavu države prema industriji, niti ona uopšte ima neku strategiju".

"Turizam bi bio glavni način da dođe novac u naš grad... da razvijemo vjerski i ekološki turizam, da iskoristimo Olimp koji je tu prekoputa nas, a za njega zna čitav svijet. Veliki je uspjeh što smo u Solun doveli Turke i Izraelce koji imaju novca... To nas nije koštalo ništa, osim truda, a mene s proglasili 'obožavaocem Turaka'", rekao je Butaris o kritici opozicije koju je ocijenio kao nezrelu.

"Umjesto da predlažu rješenja problema, bave se time što ja nosim minđušu", kaže 71-godišnji Butaris i navodi da ga kritikuju i jer je objavio da je išao u službenu posjetu gradu Volosu: "A išao sam svojim autom, benzin sam platio iz svog novčanika, i oni mi opet zamjeraju, a ja im kažem: Da sam htio da idem sa ženskom, ne bih vam polagao račune".

Govoreći o teškom problemu stalnog kolapsa saobraćaja u Solunu, gradonačlnik insistira da se, makar probno, na 15 dana, uvede sistem "par-nepar" - da jednog dana mogu da se voze privatni automobili s parnim registarskim brojem, a drugog dana s neparnim.

"Krajnje je vreme i da građani nauče da koriste gradske autobuse, svoje bicikle i svoje noge", rekao je Butaris.

Butaris je u intervjuu najavio da će se u maju, na lokalnim izborima, ponovo kandidovati za gradonačelnika Soluna.

Janis Butaris rođen je 1942. u Solunu u uticanoj porodici bogatih vinara. Školovao se u Grčkoj i Velikoj Britaniji, a ima dvije diplome: hemije na Solunskom univerzitetu i enologije s Fakulteta za vino u Atini.

Privrednik je i političar: osnivač je preduzeća za proizvodnju i trgovinu vinom Kir-Jani, jedan je od osnivača male političke stranke Drasi i velike grčke organizacije za zaštitu prirode Arkturos koja se posebno bavi zastitom preostalih medvjeda.

Bonus video: