Njemački mediji ne štede kritike na račun grčkog predsjedavanja EU

"Špigl" ocjenjuje da je grčki budžet za predsjedavanje "spartanski" - svega 50 miliona eura, dok je prosječan dosadašnji, drugih zemalja na čelu EU, bio bar 80 miliona.
1 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2014. 14:00h

Njemački mediji su početak predsjedavanja Grčke Evropskom unijom od 1. januara 2014. godine, dočekali oštro i s nepovjerenjem, prenosi danas atinski Radio Skaj (Skai).

Pod naslovom "Prosjak na tronu" Radio "Dojče vele" pominje ne samo da Atina nastavlja neizvjesne konsultacije s povjeriocima, već ukazuje i da Grčka i zona eura tek treba da se sporazumiju o tome kako će se grčki državni dug ubuduće finansirati.

"Nada, pucnjevi i razvoj" - naslov je "Frankfurter algemajne cajtunga" koji, podsjećajući na prošlonedjeljni oružani napad na rezidenciju ambasadora Njemačke u Atini, ukazuje na negativno raspoloženje u Grčkoj prema EU, na privredne teškoće i političke izazove pred vladom "velike koalicije" socijalista i desnice premijera Andonisa Samarasa.

Njemački ambasador u Grčkoj Volfgang Dold nakon prošlonedjeljnog napada na njegovu rezidenciju (foto:Reuters)

Nedjeljnik "Špigl" naglašava da "svi pozivaju Atinu koja je preuzela predsjedavanje EU, da dokaže da li zemlja koja ima najveće probleme u EU, može biti pouzdan evropski faktor". Poredeći sadašnje predsjedavanje sa prethodnim predsjedavanjem Grčke EU 2004, nedjeljnik ukazuje koliko su sada prilike teže.

"Špigl" ocjenjuje da je grčki budžet za predsjedavanje "spartanski" - svega 50 miliona eura, dok je prosječan dosadašnji, drugih zemalja na čelu EU, bio bar 80 miliona.

Njemački nedjeljnik pominje da je Grčka za grafički simbol svog predsjedavanja dala "samo 12.000 eura, dok je simbol posljednjeg njemačkog predsjedavanja koštao 100.000".

U članku piše i da Vlada Grčke predsjedavanjem EU želi da dokaže da, i uz privrednu krizu, može da uspješno rješava evropske izazove, uprkos nepovjerenju pojedinih partnera i evropskih medija, te se zato intenzivno pripremala mjesecima.

Premijer Samaras je ukazao da je prvenstveni cilj grčkog predsjedavanja postizanje opipljivih rezultata u vezi s nizom neressenih pitanja: privredni rast, zapossljavanje, izgradnja bankarske unije, politika prema doseljenicima i politika pomorskog transporta, podsecha "Skaj".

Galerija

Bonus video: