Hodorkovski dobio šengensku vizu na tri mjeseca

Hodorkovski je odmah nakon pomilovanja koje je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin iz Rusije odletio u Berlin, gdje je podnio zahtjev za švajcarsku vizu
0 komentar(a)
Mihail Hodorkovski, Foto: Beta/AP
Mihail Hodorkovski, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.12.2013. 15:59h

Švajcarska je odobrila tromjesečnu vizu ruskom tajkunu Mihailu Hodokovskom, koji je 20. decembra izašao iz zatvora poslije 10 godina.

Hodorkovski je odmah nakon pomilovanja koje je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin iz Rusije odletio u Berlin, gdje je podnio zahtjev za švajcarsku vizu.

"Švajcarska je pozitivno odgovorila na zahtjev Mihaila Hodorkovskog za dobijanje šengenske vize. Ta viza omogućuje tromjesečni boravak na prostoru Šengena", saopštila je ambasada, a prenijela agencija AFP.

Hodorkovski, čija supruga i troje djece žive u Švajcarskoj, odletio je istog dana kad je oslobođen iz Rusije za Njemačku, gdje se i dalje nalazi.

U maju 2005. godine sud u Moskvi osudio je Hodorkovskog i bivšeg čelnika banke "Menatep" Platona Lebedeva na devet godina zatvora za malverzacije i utaju poreza. Naknadno je sudski ta kazna smanjena na osam godina.

U drugom predmetu, sud je 30. decembra 2010. Hodorkovskog i Lebedeva kaznio na 14 godina zatvora zbog nelegalnog prisvajanja nafte i legalizacije novca stečenog kriminalom, uz uzimanje u obzir prve kazne.

Moskovski gradski sud potom je ublažio kaznu na 11 godina, a Vrhovni sud za još dva mjeseca, tako da Lebedev treba da izađe na slobodu maja 2014, a Hodorkovski je trebalo da bude oslobođen u avgustu sljedeće godine.

Bonus video: