Uhapšeno osmoro

Hakeri oštetili banke za 60 miliona američkih dolara

Hakerskom grupom upravljala je jedna osoba koja je uhapšena u Njemačkoj, a za sada nije poznato koje je ta osoba nacionalnosti, ni kada je privedena
5 komentar(a)
Internet pljačke, Foto: Shutterstock
Internet pljačke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.12.2013. 20:33h

Španska policija uhapsila je osmoro ljudi zbog sumnje da su hakerskim napadima i falsifikovanim karticama iz banaka širom svijeta ukrali više od 60 miliona dolara.

Među uhapšenima je šest Rumuna i dvoje Marokanaca.

U saopštenju se navodi da je hakerskom grupom upravljala jedna osoba koja je uhapšena u Njemačkoj, a za sada nije poznato koje je ta osoba nacionalnosti, ni kada je privedena.

Vođa grupe, stručnjak za informacione tehnologije, izvodio je hakerske napade na baze podataka kompanija koje obrađuju kreditne kartice i mijenjao bezbjednosna podešavanja, uključujući PIN brojeve i limite za podizanje gotovog novca, a nakon toga su njegove "ćelije" širom svijeta krivotvorile kreditne kartice koristeći te informacije i podizale novac.

Španska policija navodi i da je grupa djelovala uz pomoć neimenovane američke bezbjednosne agencije, kao i da su u više zemalja za samo nekoliko sati podizani milionski iznosi, javio je AFP.

Prilikom pretresa nekoliko zgrada, policija je zaplijenila 25.000 eura u gotovini, oko 1.000 kreditnih kartica, računare i nakit.