Britanci vraćaju proizvodnju u domovinu

Osam godina nakon izmještanja proizvodnje, britanski proizvođač autodijelova RDM Group dovodi je nazad kući
1 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2013. 17:55h

Britanske kompanije već godinama sele proizvodnju u zemlje poput Kine i Indije. Taj proces poznat je pod nazivom outsorcing.

Međutim, sada nekoliko britanskih firmi radi reshoring, obrnuti proces, kada se proizvodnja iz inostranstva vraća u zemlju.

Zujanje strojeva, jeftina radna snaga i brza proizvodnja. Zvuči poznato, ali ovo nije Kina, ovo se pravi u Britaniji.

Osam godina nakon izmještanja proizvodnje, britanski proizvođač autodijelova RDM Group dovodi je nazad kući.

"Rad je povećan u protekle dvije ili tri godine, kao i troškovi transporta, za otprilike 100 odsto", ističe Mils Garner, direktor marketinga i prodaje u ovoj firmi.

Proces je poznat kao reshoring, i brzo se širi. Čak je jedan od sedam britanskih proizvođača proizvodnju iz inostranstva u ovoj godini vratio nazad, ili je u procesu toga.

Proizvođač modela vozova Hornby jedan je od njih, zajedno sa tehnološkom firmom Raspberry Pi.

To je objavila vladina služba za proizvodnju, čiji direktor Stiven Bar kaže da trend pokreću cijena, kvalitet i rokovi isporuke.

Geografski faktor

"Fraza koju smo čuli često jeste geografski faktor. Kompanije shvataju da se ukupni trošak balansira prilično dobro i da zapravo postaje jeftnije u dosta slučajeva, kada uzmete sve te faktore u obzir. Tako da to potiče mnogo ovih malih kompanija da proizvodnju vrate nazad", kaže Bar.

RDM Group vratiće polovinu svoje proizvodnje u iduće dvije godine u novu fabriku u Koventriju, stvarajući desetine novih radnih mjesta.

Perspektiva je obećavajuća. Dvije trećine kompanija koje su se vratile već su zabilježile rast prodaje.

Etiketa Made in Britain pomaže u tome. Očekuje se da će trend reshoringa nastaviti rasti iduće godine, sa proizvođačima koji sada traže kvalitet, a ne kvantitet.

Bonus video: