"bratska zemlja"

Putin: Nijesmo ukrali Ukrajini evropski san

"Ja zavidim Obami, jer je to mogao da prisluškuje, a da mu se ništa ne desi", rekao je Putin
4 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2019. 22:19h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare rekao da je morao Ukrajini da ponudi pomoć i da ona nije usmjerena protiv EU.

Ruski predsednik kaže da je njegova zemlja morala da pomognu "bratskoj zemlji" koja prolazi kroz ekonomsku i političku krizu.

"Ako za Ukrajince kažemo da su bratski narod, a Ukrajina bratska zemlja, onda moramo da se prema njima ponašamo kao bliski rođaci i da pomognemo ukrajinskom narodu u ova teška vremena", istakao je Putin.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i Putin postigli su u sredu u Moskvi dogovor o paketu pomoći Ukrajini vrijednom 15 milijardi dolara, kao i o sniženju cijene ruskog gasa za Ukrajinu za jednu trećinu.

Putin je danas dodao i da se zvanična Moskva ne protivi tome da Ukrajina potpiše Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom, ali je istakao i da Rusija ipak mora da zaštiti sopstveno tržište.

Putin je istakao da protesti koji već skoro mjesec dana traju u Ukrajini nisu toliko vezani za evrointegraciju te zemlje koliko se radi o unutrašnjoj političkoj borbi opozicije i vlasti.

"Ja sumnjam da se tu radi o unutrašnjoj političkoj borbi čiji je povod da li će Ukrajina potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ili neće. Ali to je samo povod", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Ruski predsjednik je istakao da će Rusija, ko god u toj političkoj borbi pobijedi, nastaviti saradnju sa Ukrajinom u onom "obimu i formi koji je od najvećeg interesa za ukrajinski narod".

Ruski predsjednik je ponovio da Rusija ni na šta ne primorava Ukrajinu i da nikada nije rekla da će zatvoriti svoje tržište za ukrajinske poizvode, već da više neće moći da ukrajinske proizvode tretira prema Sporazumu o slobodnoj trgovini tj. da neće biti smanjene carine kao do sada.

"Ako neko govori da smo mi Ukrajini ukrali evropski san, moram da kažem da to nema veze sa nama, to je izbor naroda Ukrajine i legitimnih vlasti u Ukrajini da li će nešto potpisati ili neće", rekao je ruski predsjednik.

On je naveo i da, kada bi u Rusiji izbili masovni protesti bez dozvole, njegova obaveza bi bila da ponovo uspostavi mir u zemlji.

"Svaka akcija koja se preduzima mora biti u skladu sa zakonom. Ako neko prekrši te granice, država je obavezna da ponovo uspostavi mir.

Želim da naglasim - to nije politička volja, riječ je o obavezama predstavnika vlasti", rekao je Putin.

Zavidi Obami "jer može da špijunira"

Putin je na pitanje jednog od 1.300 prisutnih novinara o Edvardu Snoudenu rekao da se sa njim nikada nije susreo.

"Sa bivšim saradnikom američke CIA Edvardom Snoudenom Rusija ne radi, niti je ikada radila na bezbjednosno operativnom nivou", rekao je Putin.

Putin je istakao da se on nikada lično sa Snoudenom nije video, ali da mu je on zanimljiv i da se pitao kako se tako mlad čovek odlučio da razotkrije kako američke službe bezbjednosti prisluškuju svjetske lidere i obične građane.

Putin je istakao da je Rusija dala azil Snoudenu i mogućnost da živi u Rusiji pod uslovom da se na teritoriji Rusije ne bavi antiameričkom propagandom.

Na pitanje kako se lično on odnosi prema predsjedniku SAD Baraku Obami, nakon razotkrivanja razmera prisluškivanja koje sprovode američke obavještajne službe, Putin je rekao da mu zavidi.

"Ja zavidim Obami, jer je to mogao da uradi, a da mu se ništa ne desi", rekao je Putin.

Uz osmijeh je dodao da je špijuniranja oduvijek bilo.

"To je jedna od najstarijih profesija na svijetu, nema mnogo najstarijih profesija, neću sad da ih sve navodim", izjavio je ruski predsjednik.

Galerija