Ukrajina: Vlada i opozicija konačno za istim stolom

Prethodno, kako su javile zapadne agencije, ukrajinska vlada ispunila je jedan od zahtjeva opozicije, a to je oslobađanje iz zatvora svih uhapšenih tokom protesta
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2013. 13:34h

Tri najveća ukrajinska opoziciona lidera - među njima i svjetski prvak u boksu Vitalij Kličko, saglasili su se danas da razgovaraju sa predsednikom Viktorom Janukovičem u cilju pronalaženja kompromisnog rješenja za izlazak iz krize koja je na ulice izvela na stotine hiljada demonstranata.

"Svi oni će učestvovati na razgovorima za okruglim stolom", rekla je za AFP porptarolka Klička, Oksana Zinovjeva.

Prethodno, kako su javile zapadne agencije, ukrajinska vlada ispunila je jedan od zahtjeva opozicije koja demonstrira tri sedmice, a to je oslobađanje iz zatvora svih uhapšenih tokom protesta.

Ukrajinski sud je saopštio danas da je posljednjih devet demonstranata, uhapšenih 1. decembra na protestima, danas pušteno na slobodu, ali da će se nastaviti krivični postupak protiv njih.

Pored otpuštanja iz zatvora, opozicija je tražila još jedan uslov da uđe u razgovore sa vladom, a to je da se vlada založi za tješnje odnose sa Evropskom unijom, prenijele su zapadne agencije.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič suočen s masovnim protestima koji pozivaju na njegovu ostavku, održaće danas razgovore s bivšim predsjednikom Leonidom Kravčukom, šefovima parlamentarnih grupa i vjerskim liderima.

Portparol Kravčuka je izjavio ranije danas da su opozicioni lideri pozvani na sastanak za okruglim stolom, ali da ne zna da li će se oni i odazvati, prenijela je agencija Rojters.

Ukrajinska opozicija pozvala je danas na masovne demonstracije u nedjelju u namjeri da pojača pririsak na predsjednika Viktora Janukoviča nakon neuspjele policijske akcije da demonstrante ukloni sa Trga nezavisnosti.

"Pozivamo sve da dođu na naš miting u nedjelju u podne", rekao je opozicioni lider Arsenij Jacenjuk, a preneo AFP.

Bonus video: