Slučaj Mladić: Tužilaštvo završilo sa iznošenjem dokaza

Sudija Ori je ranije nagovijestio da bi Mladićeva odbrana trebalo da počne sredinom maja iduće godine
2 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.12.2013. 16:05h

Raspravno vijeće na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom saslušalo je danas posljednjeg, 164. svedoka tužilaštva.

Dokazni postupak tužilaštva biće zvanično proglašen okončanim pošto sudije odluče o unošenju u spis mnoštva pisanih dokaza.

Predsjedavajući sudija Alfons Ori je za "posljednju nedjelju februara" zakazao zasijedanje na kojem će odbrana podnijeti zahtjev za oslobađanje Mladića na osnovu tvrdnje da tužioci, u prvoj polovini suđenja, nijesu dokazali njegovu krivicu.

"Škorpioni" su krajem jula 1995. u okolini Trnova strijeljali šestoricu Muslimana iz Srebrenice, od kojih je najmlađi imao 17 godina.

Do tada sud neće zasijedati u postupku protiv Mladića, osim o administrativnim pitanjima. Posljednji, 164. svjedok optužbe, vojni vještak Rejno Tunens izjavio je, na kraju višednevnog iskaza, da su u ljeto 1995. godine pripadnici jedinice "Škorpioni" djelovali u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Tunens se pozvao na borbeni izvještaj tog korpusa iz septembra 1995. u kojem su "Škorpioni" navedeni kao "naše snage", odnosno kao "jedinica MUP Srbije", potčinjena VRS.

"Škorpioni" su krajem jula 1995. u okolini Trnova strijeljali šestoricu Muslimana iz Srebrenice, od kojih je najmlađi imao 17 godina.

Taj zločin su počinioci snimili, a film je prvi put prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu 2006. godine. Počinioci su kasnije uhapšeni i osuđeni u Srbiji.

Na kraju današnjeg zasijedanja Mladićev branilac Branko Lukić koji je ranije zatražio šest mjeseci za pripremu dokaznog postupka odbrane, rekao je sudijama da "prihvata" pet mjeseci koje su mu sudije okvirno odobrile

Ratni komandant VRS, Mladić (70) optužen je za genocid nad 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice pošto je ta vojska 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Po dokumentima koje je analizirao, Glavni štab VRS je "u najmanju ruku, tolerisao prisustvo" paravojne formacije Željka Ražnatovića Arkana u zapadnoj Bosni u jesen 1995, rekao je svjedok tužilaštva Tunens.

Kao dokaz, vojni ekspert je citirao "sporazum" tadašnjeg zamjenika ministra unutrassnjih poslova RS Toma Kovača i Mladićevog zamjenika, generala Manojla Milovanovića.

Tim dokumentom Ražnatovićevoj paravojsci je dat zadatak da hapsi srpske dezertere - precizirao je svjedok, dodavši da nije jasno pod čijom je komandom ta formacija tada bila.

Na kraju današnjeg zasijedanja Mladićev branilac Branko Lukić koji je ranije zatražio šest mjeseci za pripremu dokaznog postupka odbrane, rekao je sudijama da "prihvata" pet mjeseci koje su mu sudije okvirno odobrile.

Sudija Ori je ranije nagovijestio da bi Mladićeva odbrana trebalo da počne sredinom maja iduće godine.

Advokat Lukić je, međutim, pozvao sudije da u obzir uzmu najavu tužilaštva da će u proljeće iduće godine ponovo otvoriti dokazni postupak da bi prezentirala dokaze pronađene u masovnoj grobnici Tomašica kod Tuzle, čija je ekshumacija u toku.

Predsjedavajući sudija Ori je uzvratio da će vijeće to imati u vidu. Optužnica generala Mladića tereti i za za progon Hrvata i Muslimana širom BiH, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95. godine.

Bonus video: