Po izboru "Tajma" Papa Franjo ličnost godine

„Ono što ovog papu čini tako važnim je brzina kojom je osvojio milione, koji su bili izgubili nadu u crkvu"
9 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Time
Papa Franjo, Foto: Time
Ažurirano: 11.12.2013. 14:02h

Američki časopis „Tajm“ imenovao je papu Franja za ličnost 2013.

Namjera uredništva nije da hvali izabrane ličnosti već da oda priznanje njihovom uticaju na oblikovanje vijesti i istorije u godini na izmaku.

„Ono što ovog papu čini tako važnim je brzina kojom je osvojio milione, koji su bili izgubili nadu u crkvu,” navedeno je u saopštenju „Tajma”.

Od kada je izabran za nasljednika Benedikta XVI, Horhe Bergoljo iz Argentine je oblikovao globalnu debatu o religiji, pokazujući otvorenost prema homoseksualnosti i liderstvu žena u crkvi, te stavljajući akcenat na reformu finansija Vatikana. Bavio se pitanjima nejednakosti i siromaštva u svijetu, kritikujući globalni ekonomski poredak.

On je prvi papa koji u moderno doba nije izabran iz Evrope; prvi pontif iz Južne Amerike i prvi jezuita koji je izabran za vođu Rimokatolilke crkve.

„Tajm“ je početkom nedjelje suzio izbor sa deset pa na pet osoba. Papa je pobijedio američkog zviždača Edvarda Snoudena, sirijskog predsjednika Bašara al Asada, teksaškog senatora Teda Kruza i aktivistkinju za prava homoseksualaca Edit Vinzor.

Prije Franja, na naslovnici „Tajma“ su se kao ličnosti godine našli papa Jovan Pavle II (1994) i Papa Jovan XXIII 1962.

Ove godine su se među deset kandidata našli i predsjednik SAD Barak Obama i pjevačica Majli Sajrus.

Bonus video: