Nudili milion dolara da spriječe premijeru dokumentarca "Putinove igre"

Dokumentarac o korupciji u pozadini Olimpijade u Sočiju prikazan u Moskvi uprkos sabotažama
17 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2013. 12:11h

Kontroverzni dokumentarac o bahatoj korupciji u pozadini organizacije Zimske olimpijade u Sočiju, koji je Kremlj pokušao da skloni od očiju javnosti, imao je tokom vikenda premijeru u Moskvi uz ogromno policijsko obezbjeđenje.

Obje projekcije dokumentarnog filma „Putinove igre“ u sali bioskopa „Hudožestvenij“ sa 600 sjedišta bile su rasprodate, a u subotu veče emitovan je i na nezavisnom sibirskom TV kanalu Tomsk T2.

„Šef moskovske policije razgovarao je sa menadžerima bioskopa i direktorkom festivala ArtDoc (u okviru kojega je emitovan film) Natalijom Manskajom i kazao je da će zbog velikog broja ljudi na projekcijama tamo biti prisutan i veliki broj policajaca. Nema zakonskog načina da spriječe emitovanje; jedino mogu da nam isključe struju“, kazala je uoči projekcije producentkinja filma Simone Bauman.

Film „Putinove igre“ nudi rijedak uvid u sveprisutnu korupciju, kršenje zakona i ekološku štetu koja je učinjena u Sočiju, crnomorskom ljetovalištu u kojem će u februaru početi igre za koje su ukupni troškovi procijenjeni na 51 milijardu dolara.. Film je pokrenuo političku i medijsku lavinu u Rusiji nakon što je premijerno prikazan 23. novembra na prestižnom Festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu.

Objava da je Kremlj preko posrednika nudio njemačkoj producentkinji Bauman gotovo milion dolara da otkupi film – što bi praktično značilo sklanjanje filma od očiju javnosti – istakla je nivo nervoze zvaničnika zbog dokumentarca.

„Nisam bila iznenađena takvim predlozima. Provela sam puno vremena u Rusiji i sama ideja da novac može kupiti sve me uvijek razbjesni,“ kazala je producentkinja.

Pokušaji da se spriječi projekcija filma na moskovskom ArtDocu, izložili su Baumanovu i umjetničkog direktora festivala, čuvenog autora dokumentaraca Vitalija Manskog neviđenom pritisku. Zvaničnici Kremlja, ruski ministar kulture Vladimir Medinski i zvaničnici gradskih vlasti pokušavali su da povuku „Putinove igre“ sa programa festivala. Na kraju je postignut kompromis u okviru kojega su organizatori festivala bili prinuđeni da pristanu da prikažu i jedan ruski dokumentarac o Olimpijskim igrama koji je manje kritičan.

U dokumentarcu se otkrivaju detalji o novcu koji je Kremlj potrošio na lobiranje kako bi dobio organizaciju u Sočiju, o olimpijskom zakonu kojim se dozvoljava zapljena privatne svojine i o razlozima zbog kojih je predsjednik Vladimir Putin toliko želio da domaćin igara bude suptropsko odmaralište gdje se ne može garantovati da će biti snijega i niskih temperatura.

U filmu se govori i o jednom građevinskom preduzimaču kojem je zaprijećeno da će „ogreznuti u krvi“ ako ne da procenat od gotovo 50% da bi dobio ugovore za gradnju vrijedne više miliona dolara. Bijesan zbog korupcije koja bi dovela njegovu kompaniju u bankrot, preduzimač Valerij Morozov je pristao da svjedoči protiv službenika koji su od njega pokušali da iznude novac. On je na kraju, u decembru 2011. pobjegao u London nakon što su ruske vlasti pokrenule veliku poresku istragu o poslovanju njegove firme, što on smatra osvetom.

Nezadovoljni stanovnici Sočija takođe govore za „Putinove igre.“ Jedan vozač je izrazio svoj bijes prema građevinskim kompanijama koje su prouzrokovale užasne gužve na ulicama, ali i dnevne restrikcije vode i struje u njegovoj zgradi.

Tu je i Roman Rebenko koji je istjeran iz sopstvene kuće i prevaren jer nije dobio novi stan koji su mu vlasti obećale zauzvrat. Rebenko i njegova devetočlana porodica žive u skučenoj sobi sa poljskim toaletom i bez tople vode.

„Olimpijada je za nas prava katastrofa. Prije smo živjeli u vlastitoj kući i nisam tražio ništa ni od koga. Sada je moj život i život moje porodice potpuno uništen,“ kazao je.

Galerija

Bonus video: