Pravi čovjek

Merkelova od Klička pravi vođu ukrajinske opozicije?

"U ovom momentu još nedostaje retorička rutina i političko iskustvo za jednu predsedničku izbornu kampanju"
0 komentar(a)
Vitalij Kličko, Foto: Beta/AP
Vitalij Kličko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.02.2019. 00:26h

Kancelarka Angela Merkel i grupa konzervativnih evropskih partija (EVP) žele da podrže političara Vitalija Klučka s ciljem da ga "oblikuju" kao vođu opozicije.

"Kličko važi za nosioca nade za približavanje Ukrajine EU, ali mu, prema procjenama posmatrača, u ovom momentu još nedostaje retorička rutina i političko iskustvo za jednu predsjedničku izbornu kampanju", prenosi "Špigel".

Prema saznanjima ovog magazina je planirano da Kličko pri sljedećem sastanku EVP u Briselu, sredinom decembra, dobije priliku da nastupi, kao i da se susretne s Merkelovom.

Pri tom bi trebalo da bude tom prilikom bude održan i jedan zajednički javni nastup, prenosi magazin.

Parlaleno s tim Kličkova partija "Udar" dobija logističku podršku EVP i Fondacije Konrad Adenauer, između ostalog, kroz školovanje "Udar" parlamentaraca i njihovih saradnika, navodi ovaj magazin i dodaje da su se spoljnopolitički savjetnik Merkelove Kristof Hojzgen, šef kancelarske službe Ronald Pofala i odlazeći šef diplomatije Gvido Vestervele susreli sa Kličkom i dali mu podršku.

Sam Vestervele je u pratnji Klička prošle sedmice u Kijevu posetio demonstracije pristalica evrointegracija Ukrajine.

Vestervele, koji se u Kijevu susreo sa predstavnicima ukrajinske opozicije i u pratnju Klička posetio demonstrante, odbacio je ruske kritike o miješanju u unutrašnje poslove trećih zemalja.

"Mi, Evropljani, ne dopuštamo da nam propisuju kako ćemo se jedni prema drugima odnositi....", rekao je odlazeći šef nemačke diplomatije na Trgu nezavisnosti u Kijevu, preneli su nemackci mediji.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je, naime, prebacio Zapadu mešanje u ukrajinske poslove, a sam Vestervele je u jednom intervjuu nemačkoj televiziji ARD pokazao impresioniranost snagom i angažmanom ukrajinskih opozicionara, okupljenih noćima u hladnoj zimi.

"Tamo kuca srce Evrope", rekao je Vestervele, koji se u Kijevu nalazi na sednici OEBS-a i koji je svojom posetom demonstrantima, kako je rekao, želeo da pošalje signal za to da je Ukrajina dobrodošla u Evropu i da Evropljanima nije svejedno kakva je sudbina te zemlje.

Preporučujemo za Vas