"DA POBOLJŠAJU USLOVE ŽIVOTA"

Lavrov: SAD i EU da više pomognu u obnovi Sirije

Kako je kazao Lavrov, takvim pristupom "samo se kažnjavaju ljudi" koji žive u oblastima pod kontrolom sirijske vlade, kao i oni koji žele da se vrate svojim domovima
4 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2019. 01:00h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da bi SAD i druge zapadne zemlje trebalo da učine više kako bi pomogle obnovu ratom razorene Sirije i poboljšale uslove života raseljenih u toj zemlji.

Lavrov je rekao novinarima na marginama ministarskog sastanka zemalja Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru da su SAD i EU voljne da obezbijede samo "osnovnu humanitarnu pomoć" u Siriji.

Šef ruske diplomatije je naveo i da su SAD "veoma oprezne" kada je u pitanju rekonstrukcija infrastrukturnih objekata u Siriji, dodajući da je takav napor neophodan radi podsticanja ljudi na naseljavanje tih područja, prenijela je agencija AP.

Kako je kazao Lavrov, takvim pristupom "samo se kažnjavaju ljudi" koji žive u oblastima pod kontrolom sirijske vlade, kao i oni koji žele da se vrate svojim domovima.

Ruska vojska je saopštila ranije danas da je sirijska vlada povratila kontrolu nad sve tri provincije u južnoj Siriji, Derom, Kuneitrom i Sueidom, a da takođe u potpunosti kontroliše granicu s Jordanom.

Više od sedam godina od početka rata, snage sirijske vlade su od pobunjenika i džihadista povratile čitave regione i sada kontrolišu skoro dvije trećine Sirije, uključujući i gotovo sve najznačajnije gradove, ključne putne pravce i više graničnih prelaza, piše AFP.

Sirijska vojska ima podršku ruskih i iranskih saveznika, kao i boraca libanskog Hezbolaha i iračkih, iranskih i avganistanskih paravojnih formacija.