Sarbriken - prijestonica prostitucije

Francuski parlament je ove nedjelje usvojio kontroverzni zakon na osnovu kojeg će svi koji budu uhvaćeni da plaćaju za seks biti kažnjeni sa najmanje 1.500 eura
756 pregleda 1 komentar(a)
Prostitucija, Foto: Spiegel.de
Prostitucija, Foto: Spiegel.de
Ažurirano: 08.12.2013. 15:56h

Sarbriken je nekad bio poznat po sjajnom vinu „mozel“, prvoklasnoj kuhinji i opuštenom stilu života. Međutim, taj pogranični njemački grad velikom brzinom stiče reputaciju evropske prijestonice prostitucije.

Sarbriken ima 170.000 stanovnika i više od hiljadu kolgerli. Taj broj je porastao 2007, kada su Bugarska i Rumunija ušle u Evropsku uniju. Od tada, piše britanski „Indipendent“, taj grad bilježi stalni priliv žena koje počinju da se bave najstarijim zanatom, često da bi pobjegle od siromaštva kod kuće.

Uskoro bi taj broj mogao dodatno porasti nakon otvaranja novog „mega bordela“ na površini od šest hiljada kvadratnih metara u oblasti Burbah. U bordelu, čija izgradnja će koštati 4,5 miliona eura, biće stalno zaposleno 90 prostitutki i 45 članova osoblja.

Lokalna vlast se žali da je praktično nemoćna da zaustavi ekspanziju seksualne industrije. „U Sarbrikenu je lakše otvoriti bordel nego kiosk brze hrane,“ rekla je reporterki „Indipendenta“ Šarlote Bric, gradonačelnica iz Socijaldemokratske stranke.

„Ovdje je prostitucija poprimila nepodnošljive razmjere,“ dodala je.

„Indipendent“ piše da su do procvata prostitucije dovela dva faktora.

Prvi je odluka njemačke vlade da liberalizuje zakone o prostituciji, koji su smatrani zastarjelim i represivnim. Vladajuća koalicija socijaldemokrata i zelenih, predvođena kancelarom Gerhardom Šrederom, 2001. je pokušala da prostituciju pretvori u posao kao svaki drugi usvajanjem zakona koji kolgerlama daje potpuna prava na zdravstveno osiguranje, penziju i ostale benificije, pod uslovom da plaćaju potrebne takse.

Iskorištavanje prostitutki je ostalo krivično djelo, dok je njihovo zapošljavnaje ili obezbjeđivanje mjesta za rad proglašeno legalnim. Promjena zakona je bio pokušaj da se ohrabre odgovorni vlasnici bordela koji će, očekivalo se, na kraju istisnuti makroe sa tržišta i okončati eksploataciju seksualnih radnica.

Drugi faktor koji je doprinio bumu je blizina Francuske, gdje je prostitucija u principu zabranjena ali nije zabranjeno biti prostitutka. Zakon zabranjuje otvaranje bordela, bavljenje podvođenjem ili čak „pasivno“ nuđenje seksa za novac u javnosti, ali nije ilegalno prodavati tijelo ili „kupovati“ tuđe.

Francuski parlament je ove nedjelje usvojio kontroverzni zakon na osnovu kojeg će svi koji budu uhvaćeni da plaćaju za seks biti kažnjeni sa najmanje 1.500 eura.

U Sarbrikenu, kojeg samo granica dijeli od Strazbura, Nasija i Meca, vikendom dolazi veliki broj francuskih seksualnih turista. Koncern iz Štutgarta, Paradise Island Entertainment, koji stoji iza projekta mega-bordela, saopštio je da je izabrao Sarbriken baš zbog blizine Francuske. Međutim, kako ističe „Indipendent“, taj grad je ekstremni primjer onoga što je zadesilo većinu njemačkih gradova nakon liberalizacije zakona 2001. Procjenjuje se da u državi, koja je postala magnet za seks turizam, ima 400.000 prostitutki.

Bonus video: