Polarni talas nad Evropom

Građanima u pojedinim djelovima Velike Britanije rečeno je da očekuju skoro najteže vremenske uslove u posljednjih 30 godina
1 komentar(a)
Njemačka, nevrijeme, Foto: Spiegel.de
Njemačka, nevrijeme, Foto: Spiegel.de
Ažurirano: 05.12.2013. 10:20h

Sjever Njemačke i Holandiju zahvatilo je orkansko nevrijeme koje je došlo sa Grenlanda i preko Atlantskog okeana ide istočno ka Evropi, donoseći talas polarnog vazduha, uz mogućnost i velikog nevremena na koje se pripremaju i Britanci.

Na aerodromu u Hamburgu jutros je otkazano najmanje dvadesetak letova sa tendencijom povećanja, javili su njemački mediji, navodeći da je brzina vjetra na sjeveru države od oko 150 kilometara na sat.

Orkan "Xaver" ometa vazdušni saobraćaj, prije svega, na domaćim letovima sa sjevera u pravcu Frankfurta, najfrekventnijeg evropskog aerodroma, kao i Minhena. Putnicima se savjetuje da se informišu o vremenskoj situaciji, prenijeli su njemački mediji, koji u svojim izvještajima navode da je nevrijeme pogodilo i Holandiju, gdje je na amsterdamskom aerodromu "Šipol" otkazano 84 kontinentalna leta.

U Njemačkoj je orkan ugrozio i redovni saobraćaj željeznice, odnosno, morski saobraćaj, tako da su brodovi, koji povezuju njemačko kopno sa sjevernofrizijskim ostrvima otkazali brojne linije.

"Oluja je krenula", rekao je Matijas Pipgars, gradonačelnik na jednom od sjevernofrizijskih ostrva, i ukazao na ozbiljnost situacije.

Njemačka željeznica želi da angažuje dodatne radnike u informativnim službama, radi efikasnijeg informisanja putnika, a u Hamburgu je, javili su mediji, angažovano više gradskih autobusa, kako bi se zadovoljile potrebe putnika.

Građanima u pojedinim djelovima Velike Britanije rečeno je da očekuju skoro najteže vremenske uslove u posljednjih 30 godina, s tim što kombinacija vjetrova ogromne snage i velikih talasa, prijeti da poplavi istočnu obalu države, piše list "Gardijan".

Lokalne vlasti smatraju da bi veliki talasi mogli da preliju vodu iznad nivoa odbrane od mora.

U djelovima zemlje se očekuje snijeg, predviđaju se i vjetrovi od 95 milja na sat, a željeznice su najavile putnicima da mogu da očekuju kašnjena i izmjene reda vožnje.

Nevrijeme duž istočne obale Britanije očekuje se danas i sjutra.

Bonus video: