Belgija: Neonacisti prijete otmicom princeze

"Oteću princezu Elizabetu. Ovo nije šala", navodi se u pismu na njemačkom jeziku, poslatom listu "Dernijer er"
0 komentar(a)
Princeza Elizabeta, Foto: Theroyalchronicle.wordpress.com
Princeza Elizabeta, Foto: Theroyalchronicle.wordpress.com
Ažurirano: 04.12.2013. 14:19h

Belgija je pojačala mjere zaštite 12-godišnje prijestolonasljednice Elizabete nakon što je nepoznati neonacista zaprijetio da će je ubiti.

Razlog je navodno to što je njen otac kralj Filip, koji je i šef države, dopustio da zemlja primi previše stranaca.

"Oteću princezu Elizabetu. Ovo nije šala", navodi se u pismu na njemačkom jeziku, poslatom listu "Dernijer er", prenosi Blic.

Istražitelji odjeljenja za borbu protiv terorizma i policija ozbiljno su shvatili prijetnju, budući da DNK analiza i drugi testovi nisu otkrili identitet osobe koja je tokom vikenda poslala pismo.

Tri naoružane policijske jedinice raspoređene su ispred princezine škole u Briselu “Sint Jan Berhmans koledž”.

"Preduzećemo neophodne mjere predostrožnosti", izjavio je Alen Lefevr, direktor antiterorističke jedinice "Koordinaciona jedinica za analizu opasnosti". "Slučaj je sada rukama organa krivičnog gonjenja, a forenzičari imaju pune ruke posla", dodao je on.

List nije objavio preteće pismo u punom obliku, ali ga je opisao kao "bolesno, rasistički i neonacistički nastrojeno" trabunjanje u kome se imigranti optužuju "za tešku ekonomsku situaciju u zemlji".

"On izražava gađenje riječima koje radije ne bismo prenosili. Pismo se odnosi na stanovnike Magreba, Turke i Muslimane", navodi se u listu.

Pismo navodno upućuje na đavola, nacističku simboliku i ideologiju u kojoj se doseljenici smatraju "nižim bićima".

Bonus video: