Francuski stručnjaci tvrde da Arafat nije otrovan

Ranije je čelnik komiteta Palestinske uprave, koji vodi istragu, saopštio da će ubrzo biti imenovani krivci odgovorni za njegovu smrt
0 komentar(a)
Jaser Arafat, Foto: Beta/AP
Jaser Arafat, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.12.2013. 17:33h

Francuski stručnjaci su odbacili tvrdnje da je Jaser Arafat otrovan, naveo je izvor blizak istrazi o smrti dugogodišnjeg palestinskog lidera.

Ranije je čelnik komiteta Palestinske uprave, koji vodi istragu, saopštio da će ubrzo biti imenovani krivci odgovorni za njegovu smrt.

"Izvještaj odbacuje teoriju o trovanju i ide ka stavu o prirodnoj smrti", naveo je neimenovani izvor na koji se poziva agencija AFP.

Francuska je otvorila zvaničnu istragu o Arafatovoj smrti u avgustu 2012, mjesec dana pošto je arapska televizija Al Džazira emitovala dokumentarni film u kome se njegova smrt vezuje za trovanje polonijumom.

U novembru 2012. godine je uzeto oko 60 uzoraka sa Arafatovog tijela, koji su podeljeni među švajcarskim i ruskim istražiteljima, a francuski tim je sprovodio istragu na zahtjev njegove udovice.

AFP podsjeća da je švajcarska forenzičarska laboratorija saopštila, u novembru, da su Arafatove kosti sadržale nenormalno velike količine retkog smrtonosnog radioaktivnog izotopa - polonijuma, što je "nesumnjivo podržao" raniji stav da je otrovan.

Čelnik komiteta Palestinske uprave koji istražuje smrt dugogodišnjeg lidera saopštio je ranije danas da će Palestinske uprave ubrzo imenovati krivce odgovorne za njegovu smrt, gotovo deceniju pošto je počela istraga o Arafatovoj "sumnjivoj smrti".

"Obećavam da će sljedeća konferencija za novinare biti posljednja i da će biti bačena svjetlost na sve koji su počinili ili su učestvovali u zavjeri u tom slučaju (ubistva Arafata). Mi se nalazimo u posljednjih 15 minuta istrage", rekao je Tavfik Tiravi za palestinsku Televiziju dana.

Arafat je umro u francuskoj vojnoj bolnici kod Pariza, 11. novembra 2004. Ljekari nisu dali jasan odgovor na pitanje šta je uzrok smrti, a autopsija nikada nije izvršena zbog izričitog zahtjeva njegove udovice.

Bonus video: