Fabijus: Protesti u Ukrajini nisu državni udar

Ukrajinski premijer Mikola Azarov juče je ocijenio da protesti koji već danima traju u Kijevu imaju sve odlike državnog udara
0 komentar(a)
Loran Fabijus, Foto: Beta/AP
Loran Fabijus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.12.2013. 10:43h

Protesti u Ukrajini ne predstavljaju državni udar, ocijenio je danas ministar vanjskih poslova Francuske, Loran Fabijus.

"To nije državni udar. Nisam vidio intervenciju vojske i ono što se dešava u Ukrajini nema karakteristike državnog udara", rekao je Fabijus za Radio France Internationale.

"Narod je reagovao snažno, ali u isto vrijeme na jedan pacifistički način", rekao je Fabijus i dodao da Francuska apeluje na dijalog u Ukrajini i da se protivi represiji

Ukrajinski premijer Mikola Azarov juče je ocijenio da protesti koji već danima traju u Kijevu imaju sve odlike državnog udara.

"Narod je reagovao snažno, ali u isto vrijeme na jedan pacifistički način", rekao je Fabijus i dodao da Francuska apeluje na dijalog u Ukrajini i da se protivi represiji.

Francuski ministar je kazao da je spreman da se sastane sa jednim od lidera ukrajinske opozicije, bivšim bokserskim šampionom Vitalijem Kličkom.

Govoreći o odluci ukrajinske vlade da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i komentarima da je Kijev time pokazao tendenciju približavanja Rusiji, Fabijus je ocijenio da potpisivanje Sporazuma nije u suprotnosti sa održavanjem bliskih odnosa sa Moskvom.

Više hiljada Ukrajinaca koji se protive odluci vlade da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i jutros se okupilo oko parlamenta u Kijevu i to uoči glasanja o povjerenju vlade.

Zgradu parlamenta obezbjeđuju jake policijske snage, a dio demonstranata okupio se i oko sjedšta vlade, koju su juče blokirali, zajedno sa zgradom Narodne banke Ukrajine.

Predsjednik parlamenta, blizak saradnik predsjednika Viktora Janukoviča, najavio je da će se danas u parlamentu glasati o povjerenju vladi.

Tokom masovnih demonstracija u nedjelju došlo je do sukoba policije i učesnika protesta i tada je povrijeđen veliki broj ljudi, između ostalih oko 50 novinara i stotinak policajaca.

Protesti u Kijevu traju od kada je Janukovič odbio da potpiše sporazum kojim bi bila uspostavljena slobodna trgovina i produbljena politička saradnja između Ukrajine i EU. On je taj potez opravdao time da Kijev ne može sebi da priušti da prekine trgovinske veze sa Rusijom.

Bonus video: