Kineski mediji: Britanija više nije "velika sila"

Zvanični Peking je ljutito reagovao na prošlogodišnji susret Kamerona sa tibetanskim duhovnim vođom Dalaj Lamom
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2013. 09:01h

Britanija bi trebalo da prizna da nije "velika sila", već "samo stara evropska zemlja pogodna za putovanje i studiranje", objavio je danas kineski državni dnevni list "Global tajms" povodom posjete britanskog premijera Dejvida Kamerona zvaničnom Pekingu.

"Kina neće pasti na Kameronovu "iskrenost", navodi se u oštrom uvodniku lista "Global tajms", prenijela je agencija Frans Pres.

Zvanični Peking je ljutito reagovao na prošlogodišnji susret Kamerona sa tibetanskim duhovnim vođom Dalaj Lamom, kojeg Peking smatra separatistom, a taj susret je rezultovao zahlađenjem diplomatskih odnosa između Britanije i Kine.

Britanski premijer je, međutim, juče stigao u trodnevnu posjetu Pekingu, gdje se susreo sa kineskim kolegom Li Kećijangom, potpisao niz trgovinskih sporazuma, a zatim razgovarao i sa predsjednikom Kine Sji Đinpingom.

Kameron sa kineskim kolegom; Foto: Rojters

Kameron tokom posjete nije posvećivao veću pažnju pitanju ljudskih prava, ali "Global tajms" navodi da ta trodnevna posjeta "teško da može da označi kraj sporova između Kine i Britanije".

"Kineska vlada će sigurno prema Kameronu biti ljubazna, ali javnost nije zaboravila njegov stav po pojedinim pitanjima", istakao je autor uvodnika, koji je takođe kritikovao mešanje Londona u "tranzicioni proces" Hong Konga, britanske kolonije sve do 1997, uz upozorenje da "kinesko-britanski odnosi mogu ponovo da budu prekinuti".

"Global tajms" je blisko povezan sa vladajućom Komunističkom strankom i često zauzima nacionalističke stavove, podsjetio je AFP, dodajući da je list "Čajna dejli" bio značajno blaži i objavio da će Kameronova posjeta Kini doprinijeti "uspostavljanju boljih bilateralnih odnosa".

Galerija

Bonus video: