Spoljni konsultant novi menadžer Vatikanske banke

Rolando Maranci, kako se zove novi menadžer, radio je za finansijsku grupu Promontori i savjetovao Institut za religijska pitanja kako da sredi svoje račune
73 pregleda 0 komentar(a)
Vatikanska banka, Foto: Beta/AP
Vatikanska banka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.11.2013. 21:08h

Problematična Vatikanska banka obznanila je sa ima novog menadžera - spoljnjeg konsultanta koji je došao nakon što su se dva ključna menadžera povukla zbog skandala nastalih ovog ljeta.

Rolando Maranci, kako se zove novi menadžer, radio je za finansijsku grupu Promontori i savjetovao Institut za religijska pitanja kako da sredi svoje račune.

Maranci (60) je još 1. jula imenovan za vršioca dužnosti zamjenika direktora Vatikanske banke, pošto su Paolo Siprijani i Masimo Tuli morali da daju ostavke zbog afere sa računovođom, blisko povezanim sa bankom, koji je uhapšen pri pokušaju da 20 miliona eura prenese iz Švajcarske u Italiju bez prijave tog novca carinicima.

U vrijeme ovih smjena, predsjednik banke Ernst fon Frejberg postao je vršilac dužnosti direktora, ali je nastavio da radi i kao predsjednik upravnog odbora, što je bio konflikt interesa koji je, kako se čini, razriješen Marancijevim imenovanjem za glavnog menadžera.

For Frajberg ostaje na funkciji predsjednika.

Marancijevo imenovanje objavljeno je danas, nekoliko dana prije no što specijalni komitet Savjet Evrope treba da iznese svoju procjenu do koje mjere se Vatikan prilagodio međunarodnim normama u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Vatikan je prošao prvi test komiteta Monival u ljeto 2012. godine, ali su mu ocjene bile slabe ili u opadanju kada je u pitanju bila njegova nadžorna finansijska agencija.

Bonus video: