Vaksevanis oslobođen optužbi i u ponovljenom procesu

Slučaj Vaksevanis privukao je pažnju svjetske javnosti i razljutio Grke koji optužuju više uzastopnih vlada da se nisu izborile s utajivačima poreza
0 komentar(a)
Kostas Vaksevanis, Foto: Guardian
Kostas Vaksevanis, Foto: Guardian
Ažurirano: 27.11.2013. 19:33h

Grčki novinar Kostas Vaksevanis, oslobođen je u ponovljenom procesu, optužbi za kršenje zakona o privatnosti, pošto je objavio više od 2.000 imena bogatih Grka s novcem u švajcarskim bankama.

Vaksevanis je prošle godine oslobođen optužbi, ali je državni tužilac uporno tražio ponovno suđenje na višem sudu, jer su se, kako je rekao, pojavili novi dokazi u tom slučaju, prenosi RTS.

“Lagardinu listu” od 2.059 imena Grka s računima u švajcarskoj banci HSBC, koje bi trebalo ispitati zbog moguće utaje poreza, uručile su 2010. godine Grčkoj francuske vlasti.

Kristin Lagard, sadašnja šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u to vrijeme je bila francuska ministarka finansija, naveo je Rojters.

Slučaj Vaksevanis privukao je pažnju svjetske javnosti i razljutio Grke koji optužuju više uzastopnih vlada da se nisu izborile s utajivačima poreza, dok primjenjuju mjere štednje na sve ostale.

U julu, grčki poslanici glasali su za podizanje optužnice protiv bivšeg ministra finansija Jorgosa Papakonstantinua, pošto su tužioci otkrili da su imena troje njegovih rođaka uklonjena s liste.

Bonus video: