Samaras tvrdi da Grčka neće napustiti euro: Nećemo zajam, niti izmjene u paketu pomoći

Samaras je rekao da će Grčka uskoro moći ne samo da pokriva potrebe budžeta već i da plaća kamate na svoj orgoman dug
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2013. 16:46h

Grčki premijer Antonis Samaras izjavio je danas u Berlinu da Grčka neće nikad napustiti zonu eura i da, iako je u velikoj dužničkoj krizi, vidi "svjetlost na kraju tunela".

"To se neće nikad dogoditi" (da Grčka izađe iz zone eura), rekao je Samaras na seminaru sa šefovima preduzeća i ekonomskih stručnjaka u Berlinu o eventualnom izlasku Grčke iz eurozone.

On se juče sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s nekoliko visokih političkih znaničnika, koji su pominjali mogućnost izlaska Grčke iz zone eura.

"Otišli smo mnogo dalje nego što smo mislili. Mnogi su mislili da je Grčka izgubljen slučaj, ali sad mnogi pominju spektakularni povratak Grčke", rekao je Samaras.

Grčki premijer rekao je juče da njegova zemlja neće tražiti novi zajam ili izmjene u paketu pomoći od međunarodnih kreditora.

Samaras je poslije sastanka s Angelom Merkel rekao da je Grčka na putu da ispuni ciljeve mjera štednje koje je su nametnuli kreditori - Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, da bi Atina dobila pomoć kako bi izbjegla bankrot.

Grčka je prije dva dana saopštila da očekuje da će sljedeće godine izaći iz recesije koja traje već šest godina.

Samaras je rekao da će Grčka uskoro moći ne samo da pokriva potrebe budžeta već i da plaća kamate na svoj orgoman dug.

Galerija