Kad bezbjednost ide ispred životne sredine: Nuklearni otpad ispod nacionalnih parkova?

Tokom 50 godina korišćenja nuklearne energije u Velikoj Britaniji, stvoreno je 750.000 kubnih metara otpada ali država još nije razvila trajno rješenje za njegovo uklanjanje
0 komentar(a)
Nuklearni otpad, Foto: Shutterstock
Nuklearni otpad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.07.2018. 15:46h

Visoko radioaktivni nuklearni otpad mogao bi biti za stalno zakopan ispod britanskih nacionalnih parkova i područja specijalnih prirodnih lepota, ako bude usvojen plan vlade koji ima podršku poslaničkog komiteta.

Duboko zakopavanje se smatra jedinim trajnim rješenjem za nuklearni otpad koji će ostati radioaktivan mnogo hiljada godina a tranutno se nalazi u brojnim skladištima širom Velike Britanije, piše list Gardijan.

Pokušaji vlade Velike Britanije da 2013. u Kambriji izgradi postrojenje od 12 milijardi funti osujećeni su jer su lokalne vlasti odbacile predlog.

Novi plan je objavljen u januaru, i dobio je podršku parlamentarnog komiteta za biznis, energetiku i industrijsku strategiju, čiji članovi tvrde da za odlaganje nuklearnog otpada treba izabrati najbezbjednije mjesto, nezavisno od lokacije.

"Odlučili smo da ne koristimo kriterijume za izuzeće nacionalnih parkova i područja specijalnih prirodnih ljepota jer smatramo da je u ovom slučaju ispravno da bezbjednosna pitanja prevladaju nad brigom za životnu sredinu", rekla je predsjedavajuća komiteta, laburistkinja Rejčel Rivs.

Tokom 50 godina korišćenja nuklearne energije u Velikoj Britaniji, stvoreno je 750.000 kubnih metara otpada ali država još nije razvila trajno rješenje za njegovo uklanjanje.

Prema planovima, podzemna skladišta bi bila na dubini između 200 i 1.000 metara ispod površine.

Govoreći pred komitetom 10. jula, ministar energetike Ričard Harington je rekao da "ne tvrdi da otpad treba staviti u nacionalne parkove ali da bi bilo pogrešno isključiti ih".

Plan je naišao i na žestoke kritike.

"Sramno je kada pomislite o kompanijama koje zakopavaju nuklearni otpad i vade gas iz škriljaca na nekim od najljepših mjesta u zemlji. Rasprave oko toga koje zajednice moraju da se nose s toksičnim materijalima nas brukaju", rekla je poslanica Zelene partije Kerolajn Lukas.

Rut Bredšo iz Kampanje za nacionalne parkove kaže da su ta područja "dragocjena nacionalna imovina" i da je predloženo skladište "potpuno suprotno svrsi nacionalnog parka".

Bonus video: