Ljekari napuštaju Bugarsku: Opstaju samo skloni korupciji

„I dalje živimo u sistemu koji je sličan komunizmu. Zvuči užasno, ali gubimo nadu u budućnost. Jedina prednost koju imamo je ta što smo član EU"
83 pregleda 2 komentar(a)
Bugarska hitna pomoć, Foto: POLIGRAFF.NET
Bugarska hitna pomoć, Foto: POLIGRAFF.NET
Ažurirano: 22.11.2013. 19:50h

Bugari i Rumuni će od 1. januara 2014. moći da rade bilo gdje u Evropskoj uniji, pošto će biti ukinuto posljednje ograničenje u vezi sa njihovim članstvom.

Istraživanja pokazuju da će malobrojni migrirati u inostranstvo bez čvrste ponude za posao ali mnogi bugarski ljekari već aktivno traže posao u drugim članicama EU, posebno u Njemačkoj, Austriji i Britaniji, gdje se nadaju deset puta većoj zaradi.

„Već sam dobio ponudu za specijalističke studije u Beču“, kaže za BBC Kamen Dimitrov. On je ispitao mogućnosti u čitavoj EU i vjerovatno će ostati u Beču ili otići u Britaniju pošto specijalizira, mada ne isključuje mogućnost povratka u Sofiju.

Njegovi drugovi Vladimir Bašlijiski i Radislav Nakov takođe razmišljaju da odu. BBC prenosi rezultate nedavne studije Medicinskog fakulteta, prema kojoj više od 80 % ljekara koji su tek diplomirali planira da napusti Bugarsku.

„Puno je korupcije u zdravstvu,“ objašnjava dr Nakov.

„I dalje živimo u sistemu koji je sličan komunizmu. Zvuči užasno, ali gubimo nadu u budućnost. Jedina prednost koju imamo je ta što smo član EU i što lako možemo da se krećemo po inostranstvu“.

„Ako bih ostao ovdje, mogao bih zarađivati više s obzirom na to da mnogi ljekari odlaze iz Bugarske. Ali bih morao da radim ono što ne želim. Morao bih da operišem za novac – ljude kojima i nije potrebna operacija. Da, takvo je ovdje stanje s korupcijom. A ako to ne radiš, ne možeš preživjeti kao ljekar u Bugarskoj“

„Puno sam razmišljao. Ali ne želim da ostanem u Bugarskoj. Ovdašnji sistem je truo. Ne vidim svjetlo na kraju tunela. Nadam se zaposlenju u Birmingemu ili Londonu, u Belgiji ili negdje drugo“.

U bolnici Tokuda, vaskularni hirurg Dimitar Balezdrov (34) obilazi pacijenta kojeg je tek operisao. Tek je na pola 24-časovnog dežurstva, a već djeluje umorno.

„Ne želim više da se borim. Želim samo da odem. Tužno je i jeste predaja ali ću otići u Britaniju“, ispričao je za BBC.

Plate u Bugarskoj su najniže u EU pa ni ljekari nisu izuzetak. Doktor Balezdrov zarađuje oko 950 eura mjesečno. U Britaniji bi zarađivao 70-80 hiljada eura godišnje.

Mladi ljekari poput Dimitrova bi zarađivali 10 puta više u Njemačkoj ili Britaniji nego u Bugarskoj.

„Međutim, to je moralni izbor,“ tvrdi Balezdrov. „Ako bih ostao ovdje, mogao bih zarađivati više s obzirom na to da mnogi ljekari odlaze iz Bugarske. Ali bih morao da radim ono što ne želim. Morao bih da operišem za novac – ljude kojima i nije potrebna operacija. Da, takvo je ovdje stanje s korupcijom. A ako to ne radiš, ne možeš preživjeti kao ljekar u Bugarskoj“.

Ministarstvo zdravlja je svjesno problema odliva mozgova i tvrdi da čini sve što može kako bi reformisalo usluge zdravstvene zaštite i povećalo zarade ljekara.

„Trenutno se u Bugarskoj sprovode zakonske promjene i stvaraju povoljni uslovi za ostanak mladih ljekara u zemlji“, stoji u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja je svjesno problema odliva mozgova i tvrdi da čini sve što može kako bi reformisalo usluge zdravstvene zaštite i povećalo zarade ljekara

Nakov kaže da oni ne traže zapadnoevropske plate, „nego samo da nam se omogući da živimo bolje tako što ćemo imati iste zarade kao druge postkomunističke zemlje, poput Češke“. „Kada u Britaniji kažeš da si ljekar, društvo te poštuje, što ovdje apsolutno nije slučaj. Mislim da će države poput Njemačke i Britanije prihvatiti obrazovane imigrante poput nas“.

Bonus video: