EU izdvaja šest milijardi eura za rješavanje nezaposlenosti mladih

Najnoviji podaci Eurostata ukazuju da je nezaposlenost među mladima do 27 godina prestala da raste, ali još predstavlja gorući problem
2 komentar(a)
mladi nezaposleni, Foto: Introspectivegradstudent.blogspot.com
mladi nezaposleni, Foto: Introspectivegradstudent.blogspot.com
Ažurirano: 19.11.2013. 10:43h

Evropska unija skovala je ambiciozan plan za smanjenje nezaposlenosti među mladima i planira da potroši bar šest milijardi eura kako bi se ovaj problem ublažio.

Najnoviji podaci evropske statističke agencije Eurostat ukazuju da je nezaposlenost među mladima do 27 godina prestala da raste, ali još predstavlja gorući problem: više od 55 odsto mladih Španaca i Grka su bez posla, a šanse da ga ikada nađu im se iz godine u godinu smanjuju.

Stoga su evropski lideri na konferenciji koja je prošle nedjelje održana u Parizu inicirali niz programa koji bi trebalo da doprinesu da se stanje popravi.

Ti programi uključuju pokretanje kurseva za prekvalifikaciju u zanate za kojima postoji potražnja, kao i subvencije za firme koje otvore nova radna mjesta.

Svaka članica dužna je da do kraja godine podnese nacionalni program za zapošljavanje mladih, a osim iz fondova EU, članice će moći da konkurišu i kod Evropske investicione banke (EIB).

Predsjednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Barozo istakao je tokom ovog skupa da je neophodno da se privatni sektor što više angažuje u ovim programima jer rješenja treba tražiti na lokalnom nivou.

Među korisnicima novostanovljenih fondova je i Hrvatska, koja je kao najmlađa članica EU po stopi nezaposlenosti mladih odmah iza Španije i Grčke, pa stoga može da računa na najmanje 60 milona eura pomoći iz EU.

Bonus video: