Britanska agencija pratila kretanje diplomata po hotelima

"Špigel" navodi kako nije poznato koliko često je korišćen pomenuti program GCHQ-a
0 komentar(a)
Prisluškivanje, Foto: Sxc.hu
Prisluškivanje, Foto: Sxc.hu
Ažurirano: 17.11.2013. 12:56h

Britanska državna agencija za praćenje elektronskih komunikacija (GCHQ) nadzirala je strane diplomate tako što je pratila njihove hotelske rezervacije, objavio je danas njemački nedjeljnik "Špigel", pozivajući se na dokumente koje je objavio bivši američki obavještajac Edvard Snouden.

Taj list je naveo da je agencija GCHQ tokom više od tri godine imala sistem za praćenje rezervacija u najmanje 350 luksuznih hotela širom svijeta, prenijela je agencija Frans pres.

"Cilj tog programa je bio da GCHQ dođe u posjed informacija o periodu boravka, gradu i hotelu kojeg strani diplomata namerava da posjeti, što bi omogućilo tehničkim službama da stupe u akciju prije dolaska diplomate u hotel", objavio je "Špigel".

Te akcije su obuhvatale prisluškivanje telefona i faksa u hotelskoj sobi u kojoj boravi diplomata, omogućavanje pristupa kompjuteru priključenom na hotelsku mrežu i prisluškivanje diplomate u baru hotela, pokazali su dokumenti do koji je došao Snouden.

"Špigel" navodi kako nije poznato koliko često je korišćen pomenuti program, a jedan zvaničnik agencije GCHQ je na pitanje o tom programu odgovorio da navode "niti potvrđuje niti negira".

Bonus video: