Poznati Francuzi brane prostituciju

„Dopustimo im da rade šta oni žele. Oni pružaju usluge nježnosti brojnim izgubljenim dušama. Ostavite im njihove mušterije“
142 pregleda 2 komentar(a)
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.11.2013. 21:12h

Glumica Katrin Denev i šansonjer Šarl Aznavur samo su neke od desetina slavnih ličnosti u Francuskoj koje su juče potpisale peticiju protiv predloga socijalističkih vlasti da se kazne mušterije prostitutki.

Odbor francuske skupštine će naredne sedmice razmatrati predlog vladajuće Socijalističke partije da se ukinu kazne za podvođenje a da se umjesto toga novčano kažnjavaju mušterije prostitutki. Parlament bi, prema očekivanjima, o ovom predlogu trebalo da glasa u decembru.

„Nije da podržavamo ili promovišemo prostituciju, ali odbijamo kriminalizaciju osoba koje se prostituišu i onih koji koriste njihove usluge“, stoji u saopštenju iza kojeg stoji oko 70 slavnih Francuza, među kojima i bivši socijalistički ministar kulture Žak Lang.

Francuski pjevač Antoan, inicijator peticije, kazao je za francuski list „Figaro“ da bi vlada trebalo da nastavi borbu protiv seksualnog ropstva ali da ne bi trebalo da kriminalizuje prostituciju i da bi oni koji se prostituišu trebalo da imaju ista prava kao svi ostali zaposleni.

Prostitucija nije nezakonita u Francuskoj - u kojoj ima od 18.000 do 20.000 prostituki, saopštili su iz Fondacije Sele 2012 - ali postoje zakoni protiv podvođenja i trgovine ljudima.

Francuska ministarka za prava žena Nažat Valo-Belkasem izazvala je uzbunu prošle godine obećavši da će se potruditi da nestane prostitucija time što će kažnjavati one koji plaćaju za seks, a ne same prostitutke.

Pjevač Alen Sušon, koji je takođe potpisao peticiju, kazao je da vlada ne bi trebalo da se miješa u posao onima koji su odabrali prostituciju zbog brze i dobre zarade.

„Dopustimo im da rade šta oni žele. Oni pružaju usluge nježnosti brojnim izgubljenim dušama. Ostavite im njihove mušterije“, kazao je za „Figaro“.

Bonus video: