Papa Franjo u sukobu sa italijanskom mafijom: Prijeti mu opasnost?

Papa je podržao reforme Vatikanske banke, za koju odavno sumnja da je pomagala mafiji
66 pregleda 10 komentar(a)
papa, papa Franjo, Foto: Beta/AP
papa, papa Franjo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.11.2013. 11:31h

Papa Franja je u opasnosti od italijanske mafije jer je objavio rat korupciji i otvorio istragu Vatikanske banke, upozorio je viši italijanski tužilac.

Nikola Gratieri je čovjek koji je na čelu borbe protiv kriminala na jugu zemlje, piše zagrebački "Jutarnji list".

Navodi da je Gratieri jedan od najpoznatijih italijanskih boraca protiv mafije koji pod policijskom zaštitom živi već 25 godina.

On smatra, naime, da je papina kampanja uznemirila italijansko podzemlje čije su moćne organizacije dosad uživale u ugodnim odnosima s katoličkom crkvom.

"Oni koji su dosad profitirali od moći i bogatstva vezanog za Crkvu sad su nervozni jer papa 'razgrađuje' centre ekonomske moći u Vatikanu", izjavio je Gratteri.

Gratieri je čitavu svoju karijeru proveo baveći se kriminalnom organizacijom "Ndrangeta" iz Kalabije na dnu apeninskog poluostrva.

"Ne znam mogu li nešto da naprave, ali zasigurno o tome razmišljaju. Papa bi mogao biti u opasnosti jer ako bi italijanski 'kumovi' došli u poziciju da ga onemoguće, sigurno bi to pokušali", tvrdi Gratieri.

Gratieri je, piše list, izjavio da je Crkva do sada često zatvarala oči pred aktivnostima mafijaških grupa koje su prale novac i investirale pod njenim okriljem.

Kao primjere saradnje mafije čiji se članovi deklarišu kao vrlo religiozni i katolici, naveo je biskupa koji je odbio da javno kritikuje mafijaša i nakon što je osuđen pred Vrhovnim sudom, kao I dopuštanje ćerki jednog mafijaša da se uda u vatikanskoj katedrali, a koja je čak dobila i papinski blagoslov.

Ovog ponedeljka papa je održao misu na kojoj je vatreno propovjedao protiv korupcije i kritikovao četiri mafijaške organizacije navodeći kako od ljudi čine robove.

Pozvao je gangstere da se pokaju. Propovjed je održao dan nakon beatifikacije Don Đuzepea Puljisija, katoličkog sveštenika kojeg je 1992. ubila Koza Nostra.

Bonus video: