Moskva traži izvinjenje od Varšave zbog protesta ispred ambasade

"Nema opravdanja za huliganstvo", napisao je portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova
0 komentar(a)
protest, Varšava, Foto: Rojters
protest, Varšava, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.11.2013. 12:34h

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će tražiti od vlasti Poljske izvinjenje i nadoknadu materijalne štete pričinjene nečinjenjem vlasti u Varšavi.

Ministarstvo saopštava da je zbog jučerašnjih ekscesa protiv ruske ambasade u Varšavi, pozvalo poljskog ambasadora u Moskvi Vojceha Zajončkovskog kome je uručen "odlučan protest".

"Vojćehu Zajončkovskom je rečeno da mi tražimo od poljskih vlasti zvanično izvinjenje kao i preduzimanje temeljnih mjera za bezbjedno i normalno funkcionisanje svih diplomatskih predstavništava Rusije u Poljskoj, nadoknadu pričinjenje štete, kažnjavanje krivaca i nedopuštanje sličnih provokacija u budućnosti“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

"Nema opravdanja za huliganstvo", napisao je portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova Marćin Vojčehovski na Tviteru.

U sukobima ultradesničarske grupe i policije u Varšavi, tokom skupa povodom Dana nezavisnosti Poljske, juče su povrijeđena petorica policajaca i još nekoliko ljudi, dok je desetak osoba privedeno.

Oko 50.000 okupljenih, većinom mladih, prevrtali su automobile, gađali policajce kamenicama i pokušali da preskoče ogradu ispred zgrade ruske ambasade, pošto su zapalili stražarsku kućicu i dva automobila.

Policija je odgovorila suzavcem i šok bombama i uhapšila desetak pripadnika grupe od nekoliko stotina ljudi, većinom maskiranih, koji su započeli sukob.

Bonus video: