Austrija pokrenula istragu protiv NSA

"Ukoliko podnese zahtjev za dobijanje azila, mi ćemo isti razmotriti kao i sve ostale molbe. Ne mogu isključiti mogućnost davanja azila Snoudenu"
2 komentar(a)
Mihael Špindeleger, Foto: News.at
Mihael Špindeleger, Foto: News.at
Ažurirano: 10.11.2013. 17:52h

Ministar vanjskih poslova Austrije, Mihael Špindeleger, potvrdio je pokretanje istrage u slučaju špijunaže američke obaveštajne službe NSA i ne isključuje više mogućnost da bi Edvard Snouden, koji je otkrio ovu aferu, mogao dobiti azil u Austriji.

Služba za borbu protiv terorizma i zaštitu ustavnosti (BVT) podnijela je prijavu državnom tužitelaštvu u vezi mogućnosti špijunaže stranih službi protiv Republike Austrije.

Na osnovu izjava bivšeg američkog agenta, pretpostavlja se da NSA u Austriji ima prislušnu stanicu i da je godinama prisluškivala telefone i internet veze, prenosi Tanjug.

Kao moguća prislušna stanica spominje se internet čvor 'Vienna Internet Exchange' preko kojeg NSA navodno prati austrijski internet saobraćaj.

Takođe, misteriozna je i dalje uloga jedne vile u 18. bečkom okrugu, odakle su navodno prisluškivani političari, odnosno njihovi telefoni.

Špindeleger je zatražio zajedničko djelovanje EU za povećanje sigurnosti podataka, jedan evropski sistem kodiranja i sigurniju razmjenu podataka
Špindeleger

On je rekao da, iako nema detaljne informacije, postoji mogućnost da su prisluškivani političari te da je neophodno ubuduće od toga zaštititi građane.

Špindeleger je zatražio zajedničko djelovanje EU za povećanje sigurnosti podataka, jedan evropski sistem kodiranja i sigurniju razmjenu podataka.

"Mi kao EU moramo podići naše sigurnosne standarde i moramo biti nezavisni od SAD-a i drugih zemalja. Zbog toga sam za jedan novi evropski server jer trenutno sve ide preko SAD-a ili Azije“, kazao je on.

Upitan za Snoudena, Špindeleger je rekao da on još nije ispunio preduslov za dobijanje azila, a to je da nije naveo da želi u Austriju.

"Ukoliko podnese zahtjev za dobijanje azila, mi ćemo isti razmotriti kao i sve ostale molbe. Ne mogu isključiti mogućnost davanja azila Snoudenu", istakao je on.

Bivši agent NSA Thomas Drake uvjeren je da je nadzor Austrije od strane NSA bio intenzivniji nego u Njemačkoj.

Austriju, kako je objasnio, NSA nije uvrstila kao prijateljsku zemlju i ne smatra se saveznikom kao Njemačka te je uz to Beč i dalje centar za špijune.

Špindeleger je rekao da bi bio vrlo iznenađen kada austrijski kancelar ne bi bio među 35 prisluškivanih šefova vlada.

Bonus video: