Jevreji se žale na porast antisemitizma u Evropi

Skoro trećina ispitanika razmišlja o emigracij, jer se ne osjeća bezbjedno, naročito u Mađarskoj, Francuskoj i Belgiji, piše BBC
81 pregleda 11 komentar(a)
Jevrej, Foto: Shutterstock
Jevrej, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.11.2013. 15:19h

Više od tri četvrtine Jevreja u Evropi smatra da je antisemitizam u porastu u njihovim zemljama, naročito na internetu, rezultati su ankete agencije EU.

Pored toga, skoro trećina ispitanika razmišlja o emigracij, jer se ne osjeća bezbjedno, naročito u Mađarskoj, Francuskoj i Belgiji, piše BBC.

Ispitivanje javnog mnjenja sprovela je Agencija za fundamentalna prava Evropske unije, a rezultati su objavljeni uoči obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, ustanovljenog u znak sjećanja na pogrom Jevreja u Njemačkoj, u noći 9. novembra, prije 75 godina, koji je poznat pod nazivom "Kristalna noć".

U okviru ankete ispitano je 5.847 Jevreja u osam zapadnoevropskih zemalja - Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Letoniji, Švedskoj i Britaniji. Studija je sprovedena u osam država EU u kojima, prema procjenama, živi 90 odsto jevrejskog stanovništva Unije.

Cilj sprovođenja ankete je da se obezbijede smjernice za mjere koje bi trebalo preduzeti u borbi protiv antisemitizma.

Direktor Agencije Morten Kjerum kazao je da čak 66 odsto Jevreja u EU smatra da je antisemitizam veliki problem, a da "76 odsto osoba, koje su bile u proteklih pet godina izložena antisemitskim napadima, te slučajeve nije prijavilo“.

Kjerum je istakao da rezultati studije pokazuju da se ne može više negirati da i dalje postoji antisemitizam u EU, a posebno je potrebna i obuka policije. Dodao je da, zbog straha od antisemitizma, 30 odsto ispitanika razmatra mogućnost da napusti zemlju u kojoj živi.

Posebnost ovog istraživanja je u tome što su ispitanici anketirani o tome kako se suočavaju sa strahom od antisemitizma. Čak 38 odsto učesnika je navelo da izbjegava da nosi simbole koji ih identifikuju kao Jevreje.

Razvijenije zemlje tolerantnije prema Jevrejima

Kjerum je rekao da od zemlje do zemlje zavisi spremnost ljudi da prijave antisemitske slučajeve.

„Trebalo bi da se orijentišemo na one zemlje sa visokom stopom prijava", rekao je on i napomenuo je i da u Velikoj Britaniji i Njemačkoj znatno više podnose prijave nego u Mađarskoj.

Generalni sekretar Jevrejskog evropskog kongresa Serž Cvajgenbaum rekao je da je Agencija za fundamentalna prava Evropske unije obavila dobar posao i da time pomaže Jevrejima.

Antisemitizam, prema njegovim riječima, nije jevrejsko, već demokratsko pitanje.

„Ja lično ne živim u strahu, ali kao građanin EU imam strah od vremena koja će doći“, naglasio je Cvajgenbaum pozivajući političare na djelovanje.

Bonus video: