"Otac weba" napao NSA: Civilizacija zavisi od zviždača poput Snoudena

Li je napao agencije NSA i GCHQ, za koje kaže da su svojim postupcima oslabile sigurnost interneta
4 komentar(a)
Tim Barners Li, Foto: Flickr.com
Tim Barners Li, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 07.11.2013. 17:34h

U današnje vrijeme procvata sajber kriminala potrebne su agencije koje će se boriti sve opasnijih kriminalnih radnji na internetu, ali potreban je i nadzor tih agencija kako se njihovo djelovanje ne bi otelo kontroli, a upravo se to dogodilo u slučaju praćenja miliona korisnika od stane NSA i britanske agencije GCHQ, upozorio je Tim Berners-Li, poznatiji i kao 'otac weba'.

U intervjuu za The Guaridan Barners-Li je napao ove agencije za koje kaže da su svojim postupcima oslabile sigurnost interneta ('izdali su tehnološku industriju') te je rekao da je odluka o 'probijanju enkripcije softvera glupa i u potpunosti kontradiktorna sa borbom američke i britanske vlade protiv sajber kriminala koju su označile kao nacionalne sigurnosne prioritete".

Od njihovih postupaka i razbijanja zaštite u svrhu prisluškivanja mogli bi profitirati upravo (sajber) kriminalci protiv kojih bi te agencije trebalo da se bore jer je teško zamisliti da će samo NSA koristiti sve metode kojima su se služili za svoje aktivnosti. Takođe, ove bi akcije mogle da utiču i na povjerenje javnosti u sigurnost interneta kao besplatnog i sigurnog mjesta za interakcije i pronalaženje sadržaja, a ako ljudima oduzmete tu sigurnost, oduzećete im i 'moć za rješavanje mnogih problema'.

S obzirom da ne postoji nadzor nad tim agencijama koji bi spriječio njihovo špijuniranje miliona korisnika, važnu ulogu moraju da odigraju zviždači poput Edvarda Snoudena i mediji poput The Guardiana, koji je zajedno s Washington Postom prvi objavio šokantne informacije o praćenju internet korisnika. Njihove su informacije bile od velike važnosti za cjelokupnu javnost te je sada o tim otkrićima potrebno održati javne debate kako bi vidjeli šta se u budućnosti može preduzeti kako bi se uveo nadzor nad tim agencijama i njihovim praćenjem korisnika.

Tvorac World Wide Weba i trenutni direktor World Wide Web Consortium (W3C) Berners-Li i ranije je bio svjestan da vlade i posebne bezbjednosne agencije prisluškuju i prate internet komunikaciju, ali šokirao se kada je saznao prave razmjere praćenja.

Zbog toga je ljudima i internet korisnicima potrebna zaštita od takvih aktivnosti koje se ne razlikuju previše od aktivnosti organizovanog kriminala – s obzirom da nad takvim agencijama nema pravog nadzora, jedina zaštita koja postoji u praksi su upravo zviždači poput Edvarda Snoudena.

"Civilizacija na neki način zavisi od zviždača i zbog toga ih moramo zaštititi", zaključio je Berners-Li ovaj intervju s novinarima The Guardiana.

Bonus video: