Njemački vrh špijunirali i Britanci?

Britanske vlasti su saopštile da ne žele da komentarišu o obavještajnim pitanjima
5 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Rojters
Angela Merkel, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.11.2013. 14:11h

Njemačku je osim SAD špijunirala i Britanija i to tajnom opremom postavljenom na krovu ambasade te zemlje u Berlinu, piše britanski "Independent".

Taj list vjeruje da je ta visokotehnološka oprema uklonjena prošle nedjelje.

Dokumenti koje je objavio odbjegli saradnik američke NSA Edvard Snouden, ukazuju da je britanski centar za elektronsko prisluškivanje sarađivao sa američkim agencijama i drugim partnerima u elektronskoj špijunskoj mreži po ambasadama širom svijeta, presrećući podatke u stranim zemljama, navodi list.

Britanske vlasti su saopštile da ne žele da komentarišu o obavještajnim pitanjima, prenosi AFP.

"Indipendent" je objavio fotografije napravljene iz vazduha na kojima se vide velike bijele kutije, za koje navodi da služe za presretanje podataka, na krovovima ambasada Britanije i SAD, koje se nalaze u istom bloku u bilizini Brandenburške kapije u centru Berlina.

Ovi navodi pojavili su se usred meteža koji je nastao pošto se saznalo da su SAD prisluškivale mobilni telefon njemačke kancelarke Angele Merkel u okviru špijunskih operacija po čitavom svijetu.

Vašington je posljednjih nedjelja u napetim odnosima sa svojim ključnim saveznicima pošto su dokumenta koja su "procurila" pokazala da su SAD prisluškivale desetine stranih lidera i presretale desetine miliona evropskih telefinskih poziva i podataka sa "Gugla" i "Jahua".

Međutim, dok su evropske države izrazile ogorčenost zbog razmjera američkih špijunskih operacija, britanski dnevnik "Gardijan" je u subotu objavio da njemačke, francuske, španske i švedske obavještajne službe sarađuju sa britanskim centrom za elektronsko špijuniranje kako bi razvile sopstvene operacije za masovno špijuniranje.

Bonus video: