Snouden u Njemačkoj - Merkel kaže "njet"

Njemački tabloidi naime prenose da je Snouden, čiji azil u Rusiji ističe ne ljeto, u osnovi izrazio spremnost da govori o NSA-aferi prisluškivanja u korist Merkelove
128 pregleda 1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Rojters
Angela Merkel, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.11.2013. 11:06h

Odbjegli američki obavještajac Edvard Snouden jedva da može očekivati da se njemačka kancelarka Angela Merkel angažuje da on dobije azil u Njemačkoj, piše "Bild".

Njemački tabloidi naime prenose da je Snouden, čiji azil u Rusiji ističe ne ljeto, u osnovi izrazio spremnost da govori o NSA-aferi prisluškivanja u korist Merkelove, odnosno da joj bude "svjedok" protiv Amerikanaca koji su je špijunirali i od kojih je i sam u bjekstvu, kao i da želi siguran boravak u Njemačkoj.

Da bi Snouden zaista i mogao da posluži Njemačkoj čija kancelarka je špijunirana od strane NSA, čiji je Snouden bio službenik, prenoo je prije neki dan političar partije Zeleni Hans-Kristijan Štrebele, koji se i sastao sa Snoudenom.

Međutim, njemački "Bild" ocenjuje da će Merkelova ipak reći "njet" Snoudenu jer je Njemačkoj transatlanski savez od enormnog značaja i da se u duhu tog saveza i djeluje. "Skoro da ne postoji zemlja koja je od tog partnerstva i prijateljstva profitirala, kao Njemačka", prenosi tabliod "Bild" izjavu portparola njemačke vlade Štefana Zajberta.

"Bild" je to protumačio da je Njemačka iznijela jasan stav - Snouden u Njemačkoj - Merkel kaže "njet".

Bonus video: