Babiš o "6.000 eura po izbjeglici": Evropska komisija bulazni, nepopravljiva je

"Nije moguće da migranti koji su platili krijumčarima dolaze ovamo tek tako. O tome ko će živjeti kod nas, ne smiju da odlučuju neki krijumčari", rekao je Babiš
0 komentar(a)
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2018. 10:06h

Češki premijer Andrej Babiš je kritikovao Evropsku komisiju zbog ideje da članicama Evropske unije plaća 6.000 eura po dobrovoljno prihvaćenom izbjeglici.

Babiš je ocijenio da Evropska komisija nije u stanju da shvati da je jedino rješenje da se zaustavi nelegalna migracija to da se odobravanje azila izmjesti van Evrope, po ugledu na Australiju.

Babiš je nakon susreta u Salcburgu i Bajrojtu na muzičkim festivalima sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, britanskom premijerkom Terezom Mej i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel izjavio za češki dnevnik "Pravo" da njegova vlada ne bi pristala na ponudu od 6.000 eura po izbjeglici.

"Moramo da se borimo protiv krijumčara, njihovi brodovi ne smiju ni da isplove. Poći od toga da ilegalni migranti moraju da dođu, to je loše. Ne moraju. EK bulazni, nepopravljiva je", kazao je Babiš.

Češki premijer rekao je da ne želi da za nekoliko godina u Češkoj živi više doseljenika nego Čeha i da Češka ima svoje probleme koje mora da rješava, kao što su položaj Roma i problemi siromašnih.

"Moramo da se pobrinemo za naše ljude. Ne možemo za sve. Veliki problem je i to što je minimum migranata u stanju da radi onako kako to traže naša preduzeća. Imaju drugačiju kulturu, drugačije običaje. Neuporedivi su migranti iz Evrope i iz Afrike", rekao je češki premijer.

Andrej Babiš je kategorično odbacio tvrdnju da bi za Češku bilo rješenje da zbog migracije izađe iz Evropske unije kao "budalaštinu" i rekao da "jednostavno moramo da zaustavimo migraciju", "da se ponašamo kao SAD, Australija, Kanada. Kada neko tamo želi da se useli, mora da poštuje neka pravila".

"Nije moguće da migranti koji su platili krijumčarima dolaze ovamo tek tako. O tome ko će živjeti kod nas, ne smiju da odlučuju neki krijumčari", rekao je Babiš.

Babiš je optužio nevladine organizacije da pomažu nelegalnim migrantima u Evropi i za to dobijaju novac, kako je kazao ko zna od koga, umjesto da se angažuju u regionima iz kojih dolaze migranti i pomažu tamo da ne bi dolazili.

"Besmisleno je otvarati izbjegličke centre u Evropi. Kada migranti već budu u Evropi, ko će odlučivati 'ovaj će dobiti azil, a onaj ne'? I kuda će poslije dotični?", razmišlja Babiš.

"Ušao sam u politiku da pomažem našim ljudima, a ne cijelom svijetu. Češka je solidarna, ali odbija nelegalnu migraciju. Treba poslati jasan signal da ne prihvatamo brodove, da je zatvoreno, da se socijalna pomoć ne isplaćuje i tako će ti ljudi izgubiti motiv da dolaze. Inče rješenja nema", kazao je premijer.