Njemačka želi da priča sa Snoudenom

Njemački ministar unutrašnjih poslova je rekao da će "naći načina" da organizuje taj razgovor ako je "Snouden spreman da razgovara s njemačkim zvaničnicima".
3 komentar(a)
Edvard Snouden, Hans Kristijan Štrebele, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Hans Kristijan Štrebele, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2013. 13:45h

Njemačka će pokušati da organizuje sastanak između svojih istražitelja i odbjeglog američkog obavještajca Edvarda Snoudena ako je on spreman da govori o detaljima o navodnom prisluškivanju kancelarke Angele Merkel i drugih političara od strane američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA).

Njemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih rekao je, kako danas prenosi nemački nedjeljnik Cajt (Die Zeit), da će "naći načina" da organizuje taj razgovor ako je "Snouden spreman da razgovara s njemačkim zvaničnicima".

Njegov portparol je potvrdio tu izjavu i rekao: "Želimo razjašnjenja i dodatne informacije". Portparol je rekao da pretpostavlja da bi se taj susret organizovao u Rusiji, gdje je bivši saradnik NSA Snouden dobio privremeni azil poslije objavljivanja dokumenata koji pokazuju masovno špijuniranje američke agencije.

Štrebele se sastao sa Snoudenom

Da je Snouden spreman da svjedoči o tome kako su SAD špijunirale njemačku Merkel, javnost je obavijestio njemački poslanik Hans Kristijan Štrebele.

Ovaj parlamentarac iz opozicione stranke Zelenih se juče sastao sa Snoudenom u Moskvi.

U izjavi za ARD, Štrebele je rekao da je Snouden izrazio spremnost da pomogne u istrazi o špijuniranju i jasno mu prenio da "mnogo zna", ali da bi "okolnosti trebalo da se raščiste".

U saopštenju iz Kabineta poslanika iz partije Zelenih se navodi da je Snouden, koji je objelodanio poverljive podatke o programu američke agencije za nadgledanje telefonske komunikacije i internet prepiske, uručio pismo Štrebeleu "za njemačku vladu i njemačkog saveznog javnog tužioca", prenijela je agencija Rojters.

Štrebele je, poslije susreta sa Snoudenom, postavio na tviter nalogu fotografiju njih dvojice u Moskvi. Agencija AP je podsjetila da su opozicioni Zeleni bili najveći kritičari postupaka američke NSA.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ranije ove nedjelje poslala svoje vrhunske službenike ministarstva inostranih poslova i savjetnike obavještajne službe na razgovore u Vašington o navodima da je NSA prisluškivala njen mobilni telefon, što je izazvalo ogorčenje u Nemačkoj.

Bonus video: