Helmut Šmit: Šok oko prisluškivanja je vještački, pa svi to znaju

Šmit je rekao da čovjek mora poći od toga da je, kao kancelar, prisluškivan
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2013. 11:37h

Bivši njemački kancelar, socijaldemokrata Helmut Šmit je savjetovao Angelu Merkel da čitavoj situaciji sa prisluškivanjem pristupi smireno.

Šmit je rekao da čovjek mora poći od toga da je, kao kancelar, prisluškivan.

''I kancelarki, takođe, savjetujem smirenost'', rekao je nedeljniku ''Cajt'' bivši kancelar, čija se riječ i danas, u njegovoj dubokoj starosti, i čuje i sluša i koji često britkim jezičkim formulacijama umije kritički da se izražava o Merkelovoj i njenoj politici, prije svega, o mjerama za spas eura.

Šmit je rekao da svako zna da strane obavještajne službe cijelog svijeta čine stvari koje su prema tamošnjim zakonima zabranjene i dodao da lično smatra sadašnje uzbuđenje za ''vještačko''.

On je rekao da Merkelova, kao šef vlade, mora poći od toga da je strane službe priluškuju u zavisnosti od tehničkih mogućnosti i dodao da je on tokom svih svojih godina provedenih u politici uvijek polazio od toga da je prisluškivan.

''To je išlo toliko daleko da su moji partneri u razgovoru prvo pozdravljali ljude koji prisluškuju, a ona tek prelazili na temu razgovora'', prisjeća se Šmit, peti poslijeratni kancelar, koji je, kao 94-godišnjak, ove godine krenuo u oproštajne pojsete u Rim, London, Peking, Varšavu, Pariz i - na kraju mu stoji Moskva.

Merkel i Obama, Foto: Reuters

Šmitove riječi o američkoj špijunskoj aferi koja je u Njemačkoj izazvala burne reakcije, ali i neku vrstu razočaranja, uz neizbježno pitanje da li su jemci i Amerikanci samo partneri ili i prijatelji, djeluju potpuno drugačije u moru svakodnevnih izjava nemačkih političara.

Da li političar mora biti 94 godine star i iza sebe imati ogromno političko i životno iskustvo, a ispred sebe jasan put da bi smio da kaže da je uzbuđenje oko špijunske afere pomalo vještačko i neprirodno, da kancelare prisluškuju i da špijune, zapravo, prvo treba ljubazno pozdraviti - pitanje je, možda, za sve političare, nezavisno od granica, političkog opredjeljenja i pozicije.

Šmit, koji je u nedavnoj nemačkoj izbornoj kampanji stajao iza neuspješnog kancelarskog kandidata socijaldemokrata Pera Štajnbrika, prije svega je kritički raspoložen prema Merkelovoj i njenom ministru finansija, popularnom Volfgangu Šojbleu.

Kada je riječ o Šmitovom privatnom životu, on je poznat i po tome što se i dalje pred kamerama pojavljuje sa cigarom i što je ''cio vijek'', čak 68 godina, proveo sa jednom ženom, suprugom Loki, koja je u dubokoj starosti preminula prije dvije godne.

Šmit se lane našao na ''nišanu'' medija i na pitanje nedjeljnika ''Cajt''- ''da li je ova žena vaša nova prijateljica'', odgovorio kratko ''da'', a mediji su pisali da - kraće, jasnije i ''šmitskije'' ne može ni biti rečeno.

Riječ je o gospođi Rut Loa, za koji štampa piše da su joj se pola vijeka putevi ukrštali sa Šmitovim. Šmit, kancelar od 1974. do 1982. godine, podijelio je prije par godina šesto mjesto sa zgodnim Bredom Pitom u jednoj anketi ''ElitePartner.de'', po kojoj svaka druga žena sanja o susretu s Džordžom Klunijem ili Barakom Obamom.

Galerija

Bonus video: