WSJ: Nakon otkrića da ih NSA nije prisluškivala, lideri EU su u teškoj poziciji

Milione zabilježenih telefonskih razgovora koji su pokrenuli oluju u Evropi, evropske službe su tajno dostavile SAD, piše njujorški list
1 komentar(a)
kreativna evropa, Foto: Behance.net
kreativna evropa, Foto: Behance.net
Ažurirano: 30.10.2013. 17:46h

Otkriće da telefonske razgovore u Evropi nije pratila američka Nacionalna obavještajna služba (NSA), već evropske službe koje su to dostavljale NSA, stavilo je u težak položaj evropske lidere koji su oštro protestovali zbog prisluškivanja, piše danas "Wall Street Journal".

Izvještaji francuskih, španskih i italijanskih novina, na osnovu dokumenata koje je objelodanio bivši saradnik NSA, Edvard Snouden, prošle nedjelje izazvale su lavinu optužbi od evropskih političara.

"Bajka je da su zla NSA i gnusne SAD jedine učestovale u ovom velikom kršenju međunarodnih normi", rekao je viši zvaničnik Stejt dipartmenta, Džejms Luis

Milione zabilježenih telefonskih razgovora koji su pokrenuli oluju u Evropi, evropske službe su tajno dostavile SAD, piše njujorški list.

"Otkriće ukazuje na veći nivo evropske umiješanosti u globalno špijuniranje, povremeno u saradnji s NSA. Otkiće takođe stavlja evropske lidere, koji su glasno izrazili nezadovoljstvo poslije izvještaja o špijuniranju NSA, u težak položaj, pokazujući da su njihove službe pomagale Amerikancima", navodi list.

Bilješke o telefonskim razgovorima koje su prikupili Evropljani u ratnim zonama i drugim oblastima izvan njihovih granica, dijelili su s NSA u okviru nastojanja da se zaštite američke i savezničke trupe i civili, rekli su američki zvaničnici.

"Wall Street Journal" navodi da su podaci između evropskih službi i NSA razmjenjivani prema sporazumima o obavještajnoj saradnji, a da su SAD ćutale o ulozi evropskih partnera u prikupljanju podataka kako bi zaštitile odnose s evropskim zemljama.

"Bajka je da su zla NSA i gnusne SAD jedine učestovale u ovom velikom kršenju međunarodnih normi", rekao je viši zvaničnik Stejt dipartmenta, sada saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije, Džejms Luis.

Evropski lideri, međutim, i dalje izražavaju nezadovoljstvo zbog navoda da su SAD špijunirale desetine svjetskih lidera, između ostalih i bliskih saveznika u Evropi. Špijuniranje visokih zvaničnika, među kojima je i njemačka kancelarka Angela Merkel, dio je različitog programa od prikupljanja podataka o telefonskim razgovorima.

Bonus video: