Gruzija utonula u Ivanišvilijev San

Margvelašvili je osigurao 66,7 odsto glasova, saopšteno je iz GfK-a, vodeće organizacija koja se bavi istraživanjem evropskog tržišta
65 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2013. 07:58h

Georgij Margvelašvili, saveznik gruzijskog premijera Bidžina Ivanišvilija, slavio je na juče održanim izborima za šefa države, pokazale su izlazne ankete.

Trijumf 44-godišnjeg akademika i bivšeg ministra obrazovanja zacemantirao je vlast Ivanišvilijeve koalicije Gruzijski san nakon 10-godišnje vladavine Mihaila Sakašvilija, premda se sumnja da će njime biti okončana politička neizvjesnost u ovoj bivšoj republici SSSR-a.

Rojters ističe da Gruzijski san sada, prvi put, ima kontrolu i nad institucijama šefa države i vlade, godinu nakon što je Sakašvilijev kabinet smijenjen.

Margvelašvili je osigurao 66,7 odsto glasova, saopšteno je iz GfK-a, vodeće organizacija koja se bavi istraživanjem evropskog tržišta. ACT, gruzijski centar za istraživanje javnog mnjenja, daje mu 68 odsto glasova.

Glavni protivkandidat, bivši šef skupštine i Sakašvilijev saveznik David Bakradže, osigurao je oko 20 odsto glasova.

„Slika je jasna, a konačni rezultati se neće previše razlikovati od izlaznih anketa“, kazao je Bakradže. „Čestitam Georgiju Margvelašviliju na pobjedi. Kao lider opozicije, biću spreman da sarađujem sa novim šefom države“.

Glavni spoljnopolitički cilj Margvelašvilija je da ima bliske osnose sa Zapadom i sa Rusijom, što je ravnoteža koju Tbilis već dugo ne može postići.

Odlazak Sakašvilija, koji je služio maksimalna dva mandata, trebalo bi da olakša donošenje odluka nakon godina sukoba sa premijerom Ivanišvilijem, najbogatijim Gruzijcem. Ivanišvili je kazao da će se i sam uskoro povući. To zabrinjava EU jer naftu i gas sa Kavkaza dobija preko ove zemlje od 4,5 miliona stanovnika, koja je i od strateškog značaja za Rusiju.

Ustavne promjene će prebaciti dio ovlašćenja sa šefa države na vladu i parlament, ali će on imati doplomatsku ulogu i biće šef oružanih snaga.

Ivanišvili (57) je ušao u politiku prije dvije godine, ali je poručio da će njegov posao biti okončan kada ode Sakašvili.

On bi, piše Rojters, mogao djelovati iz pozadine, što mu omogućava bogatstvo koje je procijenjeno na 5,3 milijarde dolara – što je ekvivalent trećini gruzijskog BDP-a.

Galerija

Bonus video: